Nyheter från FKG

 • 12 juni, 2020
 • Nolato Silikonteknik håller ångan uppe

 • Det har varit tuffa månader för en stor del av näringslivet. Men på Nolato Silikonteknik har corona-krisen inte gjort några stora avtryck.
  – Vi har inte behövt stänga ner någonstans, säger vd:n Anders Eriksson.

  Företagets nisch är silikonprodukter som skärmar av magnetisk strålning eller leder bort värme från komponenter som annars lätt blir överhettade. Den moderna bilen, elektrisk, uppkopplad och full med smarta tekniska lösningar, är ett typiskt segment där Nolato Silikontekniks produkter är efterfrågade.

  – Det kan exempelvis vara infotainmentsystem som inte ska störas av olika magnetfält, säger Anders Eriksson.

  Ett EMC-material (Electromagnetic Compatibilty) med hög formbarhet – ett packningsmaterial som inte släpper igenom strålningen – löser sådana problem.
  När det gäller de termiska egenskaperna kommer de bland annat till nytta i applikationer för uppladdning, där höga strömflöden skapar oönskad värme i batterier och annat.
  Företaget är underleverantör till bland andra Bosch, Harman/Kardon, Delphi, Preh och Bose.

  – Automotive är ett relativt nytt område för oss, ett segment som växer snabbt, säger Anders Eriksson.

  Det går bra trots krisen?

  – En del av våra kunder har stått stilla och det har så klart påverkat även oss. Men andelen elektronik i bilarna växer ju hela tiden. Det ger extra skjuts.

  Hur är läget för era anläggningar internationellt, exempelvis i Kina?

  – Kina går som tåget.

  USA, Malaysia, Ungern …?

  – Bra. Vi har påverkats lite, men ingenstans har vi behövt stänga ner.

   

  Fakta Nolato Silikonteknik

  Förteget har sitt huvudkontor i Hallsberg, men har även verksamhet i Kina, Ungern, Malaysia och USA. Nolato Silikonteknik är ett dotterbolag inom Nolato-koncernen som grundades 1938 under namnet Nordiska Latexfabriken i Torekov AB. Koncernen har cirka 6 500 anställda och omsatte 2018 drygt 8 miljarder.