Nyheter från FKG

 • 20 september, 2023
 • NIRA Dynamics om IAA: ”En extremt bra vecka”

 • Arrangörerna av IAA Mobility bör känna sig nöjda med årets evenemang. Över 500 000 personer tog sig till München för att se 750 utställare från 38 länder visa upp mer än 300 världspremiärer.  En av dem som tog sig fram i vimlet var Johan Hägg, marknads och kommunikationschef på Nira Dynamics som hade plats i FKG:s monter. 
  – Det var första gången på IAA för oss, och jag blev positivt överraskad, säger han.

  Johan Hägg, NIRA Dynamics.

  Nira Dynamics reste till IAA Mobility för att visa upp sin mjukvara för insamling av vägdata som bland annat sitter i VAG-gruppens bilar i Europa och USA.
  Enligt Johan Hägg var intresset stort.
  – Innan vi åkte dit gjorde vi som vi brukar inför event … vi lade ut att vi kommer dit på Linkedin. Redan där fick vi ovanligt många förslag på möten dagarna innan vi åkte iväg. På plats hade vi jättemånga bra träffar med exakt den typen av kunder och personer som vi behöver möta, från företag som är inriktade mot självkörande bilar och elektrifiering.
  Vilken nivå var det på dem ni träffade?
  – Det var chefer och produktansvariga på ingenjörssidan.
  På mässan stod ni i FKG:s samlingsmonter, blev det lyckat?
  – Ja, många som kom dit kände inte till vare sig oss, FKG eller de andra företagen. Men när man står samlade på det sättet blir det en större genomströmning. En del som kom för att träffa ett företag passade också på att tala med de övriga, och man kunde bli del av de diskussioner som andra hade.
  Hade du någon wow-upplevelse?
  – Det jag slogs av var hur mycket de kinesiska biltillverkarna satsar på den europeiska marknaden. Och det handlade inte bara om de stora och välkända OEM:erna, det var även många företag jag aldrig hört talas om förut. Och de hade med sig en hel rad av bilar i olika klasser. Det var stora montrar och rejält pådrag.
  De kinesiska tillverkarna lär ha satsat huvudsakligen på inomhus-delen IAA Summit?
  – Det stämmer, på IAA Open Space ute på stan var det mest de traditionella europeiska tillverkarna som syntes. De promotade sina bilar, ordnade provkörningar med mera. Kineserna satsade mer på branschfolket.
  Kineserna är skickliga på IT-tänket kring bilarna, vad fick du för intryck i européernas montrar?
  – Jag tyckte att det var uppenbart att mjukvaran och tjänsternas roll har blivit större även för de europeiska märkena.
  Gav IAA Mobility mersmak?
  – Ja, det blev en extremt bra vecka där allt omkring fungerade perfekt. Mässan var mycket trevlig, liksom staden. Så jag kommer gärna tillbaka.

  Fakta: Nira Dynamics
  Företaget grundades 2001 av forskaren Fredrik Gustafsson och har sitt säte i Linköping. Nira Dynamics har runt 120 anställda och omsatte förra året cirka 270 miljoner. I FKG:s monter på IAA Mobility ställde de ut tillsammans med WirelessCar, Bulten, Diadrom, Flexound, Fordonsdalen/KTH och Sensrad.

  Fakta: Över hundra år med bilmässor
  IAA (Internationale Automobile Ausstellung) är inte bara en av de största bilmässorna i världen. Det är även en av de äldsta – premiären var redan 1897 på Hotel Bristol i Berlin, den gången med sammanlagt åtta  bilar på display. Tidigare var det Frankfurt som var huvudort för evenemanget som vartannat år har tunga fordon på schemat, vartannat år personbilar. Men sedan 2021 är det Messe München som gäller för IAA Mobility, medan IAA Transportation sedan länge körs i Hannover.