Nyheter från FKG

 • 30 januari, 2020
 • När Siri tar över ratten

 • Självkörande bilar som rullar runt helt på egen hand i storstäderna – de flesta bedömare menar att det är ett scenario som vi inte direkt kommer att få se under nästa decennium. Eller nästa igen. Men visionära hemelektronikföretaget Apple vilar inte på lagrarna.

  I veckan kom Apples rapport för sista kvartalet 2019. Företaget sålde för 56 miljarder dollar under Q4, en ökning på 8 procent jämfört med samma kvartal året före. Men även om Iphone 11 är värsta kassakon just nu är företaget inte direkt kända för att luta sig tillbaka och vara nöjda, i väntan på att någon konkurrent ska gå i bräschen med nya idéer. Nyligen blev det offentligt att Apple ansökt om patent på ett system för självkörande bilar. Bland annat tänker de sig att framtidens kärror ska gå att styra med röstkommandon. Ungefär som när vi ställer frågor till Siri – Iphones AI-styrda chatt-robot.

  Blir vi sugna på att stanna till och ta en fika, då gastar vi bara till bilen.

  – Kör ner till stamfiket. Be dem fixa en ostfralla och en dubbel espresso, en skvätt mjölk tack!

  Framdukat och klart lagom till att Siri tryggt och säkert fickparkerar utanför haket.

  Apples tanke är att fordonet även ska gå att styra med gester. Det ska alltså gå att ropa ut kommandon i stil med ”kör ditåt” och sedan använda mobilen, synkad med bilsystemet, och peka med den i den riktning vi menar.

  Låter spännande. Vi får bara hoppas att framtidens barnfamilj har bra metoder för att blockera ungarna från herrgårdsvagnens bluetooth. Annars kan det sena 2000-talets bilister se fram emot åkturer fulla av överraskningar.

  Foto: Matheus Bertelli

  Läs mer här.