Nyheter från FKG

 • 25 maj, 2022
 • Mycket att se och lära på inspirationsresan till Israel

 • Inspirationsresan till Israel blev en stor succé och deltagarna var mycket nöjda med arrangemanget och programpunkterna.

  – Det känns jätteroligt att vi kan resa igen och erbjuda våra medlemmar den här möjligheten att komma ut i världen. Israel är ett väldigt spännande land och vi fick ta del av många nya innovationer inom fordonsbranschen och se vad som är på gång,säger Peter Bryntesson på FKG.

  Johan Andinsson.

  En av dem som deltog på resan Go Inspired till Israel var Johan Andinsson, Head of Business Development & Sales PSE (Product & Software Engineering) och Innovation and Digital Ambassador på AFRY.

  – Jag har ett genuint teknikintresse och ville gärna se den växande techindustrin i Israel på plats och få möjlighet att ta del av nya innovationer och AI-lösningar när det gäller navigering, självkörande bilar och cybersäkerhet. Det var precis så intressant och spännande som jag trodde att det skulle vara.

  – Det som däremot överraskade mig var det sammanhängande tänket och hur de agerar för att få saker gjorda. Jag har själv jobbat i Silicon Valley och ser stora likheter med Israel när det gäller drivkraften och snabbheten. De är verkliga visionärer och kanske även lite mer våghalsiga än vad vi är i Sverige. Det är intressant att försöka förstå varför de är det och vad vi kan lära oss av det.

  – De har också en annan finansieringsmodell som skiljer sig från vår med fler riskkapitalister och de satsar mer på externa marknader. I Israel finns en stark nationell stolthet när det gäller att åstadkomma saker och visa att man kan. Något som kanske kommer av att man lever under hot och en stark militär vilket påverkat deras grundvärderingar och ökar pressen.

  – Sammantaget var det en mycket inspirerande resa som gav många idéer som vi kan ta efter, framför allt här på västkusten där jag upplever att vi är mer exportinriktade och har större globalt fokus.

  Martin Östling

  En annan deltagare var Martin Östling, Senior Research Specialist på Autoliv.

  – Jag reste i stället för en kollega som fått förhinder så jag hade inga särskilda förväntningar men tyckte att det var väldigt intressant att åka med. Jag uppskattade särskilt utställningen Ecomotion Week 2022, som presenterade många nya spännande innovationer. Jag visst inte att Israel var så etablerade och framstående i fordonsvärlden så det var överraskade. I övrigt så var resan som helhet väldigt bra med ett välplanerat program och trevliga resedeltagare.