Nyheter från FKG

 • 04 mars, 2020
 • München vann matchen om IAA

 • Nu är det klart. Efter en stötning och blötning där städer som Berlin och Hamburg var med i matchen har det nu beslutats att IAA:s personbilsmässa kommer att gå i bayerska huvudstaden München den 23 till 25 september nästa år*.

  Det var efter att IAA 2019 i Frankfurt – där den arrangerats sedan 50-talet – 2019 blivit något av ett misslyckande som man började fundera över mässans framtid. Antalet utställare levde inte upp till förväntningarna och antalet besökare gick ner med 30 procent. Bakgrunden anses vara trenden med  att den nya tekniken i bilarna – med nya drivlinor och automatisering med mera – gjort att de klassiska bilmässorna fått konkurrens av elektronik och datamässor.

  – Liksom hela automotive-branschen förändras IAA, från en mässa till en nutida plattform där alla relevanta aktörer inom hållbarhet och mobilitet är närvarande, som tillverkare, hi-tech-företag, underleverantörer, leverantörer av mobilitetslösningar och start-ups, säger Dr Martin Koers, vd för den tyska sammanslutningen för bilindustrins tillverkare och leverantör, VDA (Verband der Automobilindustrie).

  Med valet av München hoppas de på att mässan ska locka tillbaka de utställare som stannade hemma 2019. I ett uttalande anger IAA bra evenemangsplatser, utmärkt infrastruktur för transporter och stort kunnande när det gäller att arrangera stora mässor.

  Staden förknippas bland annat med BMW:s huvudkontor och på företaget gläder de sig åt beslutet. ”Ett fantastiskt bra val!” skriver de på Twitter.

  Annat som München förknippas med – förutom en del mindre smickrande händelser under upptakten till Andra världskriget – är Oktoberfest, veteöl och den småtokige kung Ludwig ll som var kompis med kompositören Wagner och höll på att göra Bayern bankrutt genom att bygga olika spektakulära slott.

  *Fotnot: IAA:s mässa för kommersiella fordon berörs inte av förändringen. Den arrangeras som planerat i Hannover i september.