Nyheter från FKG

 • 28 februari, 2024
 • Mjukvara för smarta fabriker ger tillväxt i Uddevalla

 • Med bas i Västsverige bygger IT-konsulten Empir Industry mjukvara och tjänster för smarta fabriker. Deras framgångsrecept är specialiseringen mot produktion och logistik. Och siktet, det är inställt på fortsätt tillväxt, inte minst inom fordonsindustrin.

  Det var något av en försenad julklapp för företaget när det runt nyår i fjol stod klart att Empir Industry lyckats ro hem ännu en betydande affär i fordonssektorn. Uppdraget handlade om att säkerställa att produktionskritisk IT-infrastruktur, system och applikationer fungerar dygnet runt för en av branschens verkliga tungviktare.
  – Genom affären växte vi med ett trettiotal konsulter på kort tid, säger Stefan Berntsson, sälj- och marknadschef på Empir Industry.
  Nu har de ett åttiotal anställda, främst konsulter och systemutvecklare, strategiskt fördelade på industritunga orter som Göteborg, Trollhättan, Skövde och Uddevalla, där huvudkontoret finns.

  En stor del av deras tjänster och produkter handlar om smart styrning och störningsfri produktion. I begreppen omfattas spårbarhet, 24/7-drift och övervakning, att minimera fel och att med hjälp av mätdata öka kvaliteten i tillverkning och leveranser – saker som industrin alltmer efterfrågar.
  – Sånt som rör affärssystem, kontorsmiljö och liknande, det får andra ta hand om. Vi satsar på att vara heltäckande inom våra kunders kritiska kärnverksamhet där värdet skapas, alltså produktionen, säger Stefan Berntsson.

  Fordonskunderna störst
  Fordonskunder står för merparten av omsättningen, men Empir Industry jobbar också med logistiktunga verksamheter inom robotlager och e-handel, och som har extrema toppar under året. Som e-handelsbolaget NA-KD till exempel.
  – Under Black Friday och julhandeln kan det handla om flera beställningar i sekunden som ska hanteras dygnet runt. Då finns ingen tid för stopp eller avbrott. Gemensamt för våra kunder är att de är ganska stora, har komplex verksamhet och ställer höga krav, säger Stefan Berntsson.
  Under våren lanserar Empir Industry en nyutvecklad och systemoberoende tjänst, OT Backup, som kan ta en samlad backup på en anläggnings samtliga produktionsutrustningar.
  – Robotar, styrsystem, skruvdragare…rubbet.

  Fick fart på egna ben
  Från början var företaget ett affärsområde inom Empir Group-koncernen, men 2017 blev de eget bolag och kunde nischa sig tydligare mot industrin.
  – Sedan vi fick möjlighet att stå på egna ben har vi haft en jämn och positiv tillväxtresa, även under pandemin, säger Stefan Berntsson.
  Själv har han en bakgrund inom automation och systemintegration.
  – Jag jobbade med allt som rör montagesystem i 25 år. Vi byggde speciallösningar för industrin.
  Där såg han på allvar betydelsen och behovet av digitaliserad produktion för att vässa konkurrenskraften i nordisk industri. Empir Industry framhåller gärna att de är svenskägda – med svenska utvecklare och svensk support.

  Viktigt att knyta kontakter
  Nyligen gick de med som medlemmar i FKG. Ett strategiskt viktigt beslut, menar Stefan Berntsson.
  – Ja, med stora kunder i fordonsindustrin är det viktigt för oss att ta del av allt som händer och att knyta kontakter i leverantörsledet. Dessutom är FKG duktiga på omvärldsanalys vilket ger oss värde som medlemmar.

  Som konsulter möter ni industrins befintliga IT-miljöer, hur ser det ut därute?
  Vi stöter på hemmasnickrade lösningar, liksom att toppmoderna system blandas med sådana med 15 år på nacken. Men också ofta manuell hantering där folk springer med papper och fyller i kolumner för hand. Excel är flitigt använt som produktionsstöd.
  Ur effektivitetssynpunkt finns det mycket att göra, säger Stefan Berntsson.
  På senare tid har flera svenska företag och myndigheter drabbats av omfattande IT-attacker och de spås öka. Hur ska man tänka kring säkerheten kopplat till produktionssystem?
  –  Det finns inget kort svar på den frågan. Ett bra skalskydd är naturligtvis A och O, jämte bra rutiner för exempelvis backup och restore. Men det räcker inte. Rekommendationen är att man tar ett större grepp om infrastruktur och säkerhetsprinciper tillsammans med en specialiserad konsult.

  Fakta/Empir Industry
  Bakgrund:
  Grundat i slutet av 1990-talet och var bland annat leverantör till Volvos Uddevallafabrik där cabrioleten C70 byggdes.
  Omsättning: Ca 89 mkr (2023).
  Anställda: Ett åttiotal.
  Kunder: Bland andra Volvo Cars, Assa Abloy, Hjulsbro Steel och Pågens bageri. Kunderna finns främst i Sverige eller Europa. Mer än halva omsättningen kommer från kunder inom fordonsindustrin.

  Bild: Stefan Berntsson