Nyheter från FKG

 • Miljoner till företag som vill satsa på AI

 • För många framstår det fortfarande mest som science fiction. Men artificiell intelligens blir en allt viktigare del av leverantörsindustrin. Nu utlyser det internationella innovationsnätverket EUREKA pengar till företag som vill starta samarbetsprojekt med fokus på den här tekniken.

  I Sverige är det Vinnova som är nationell kontakmyndighet för EUREKA, och på sin sajt skriver de att det inte finns någon övre beloppsgräns för hur mycket pengar projekten kan få. Men enligt vinnova.se rör det sig i praktiken om summor från runt cirka 2 miljoner upp till cirka 25 miljoner kronor.

  Tanken är att pengarna ska användas till att starta internationella samarbeten mellan stora och små företag, akademier och institut. Enligt Peter Bryntesson, senior advisor på FKG, är det en utmärkt möjlighet för företag inom automotive som vill utveckla nya produkter och tjänster. Enligt honom är AI något som medlemsföretagen absolut bör ta en funderare på.

  – I framtiden kommer vi troligtvis se det även inom mer delikata delar, exempelvis konstruktion, säger han.

  Den 1 april öppnade möjligheten att söka. Sista ansökningsdag är den 15 juni och den 18 november meddelas vilka projekt som har blivit godkända.

  Mer info: Läs mer om utlysningen på Vinnovas hemsida.

  Bild: Tänkande maskiner. Nu finns det pengar att söka för företag som vill starta projekt inom artificiell intelligens. Foto: Starline, www.freeepik.com