Nyheter från FKG
- 21 augusti, 2020
-
Mikael vill stärka svensk tillverkningsindustri
Mikael Johansson brinner för kvalitetssäkring och statistisk processtyrning, något han implementerat i tillverkningsindustrin sedan 1987. Efter drygt 30 år i branschen har han nu tagit steget och startat sin egen utbildningsverksamhet, MiQ AB, som också är ny medlem i FKG.
– Jag vill dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter, för att stärka svensk tillverkningsindustri ytterligare. En förhoppning är också att arrangera kurser kombinerat med mitt andra stora intresse, nämligen racing!
Mikael Johansson har tidigare arbetat som kvalitetschef i underleverantörsledet till fordonsindustrin (Finnveden Powertrain Kungsör, i dag Gnutti Carlo) med ISO 9000, QS 9000 och fick förmånen att vara med från allra första början med ISO-TS 16 949, sedan 2008 har han varit verksam som kvalitetschef och projektledare mot Kina och Brasilien på Volvo Construction Equipment Operations i Eskilstuna.
– När jag började 1987 på Volvo Lastvagnar i Köping som kvalitetstekniker så var uppdraget att utföra duglighetsstudier och mätsystemanalyser i alla förekommande maskiner och processer i produktion, något som gav mig grunden till många intressanta år med statistik i tillverkning, säger Mikael Johansson.
Hösten 2019 tog han beslutet att starta ett utbildnings- och konsultföretag inom Duglighet och Statistisk Processtyrning
– I januari 2020 sa jag upp mig från min tjänst på Volvo. Timingen blev ju inte den bästa med tanke på Corona men jag har en samarbetspartner, Daniel Jonsson på Analysverkstan AB som driver ett onlineföretag inom kvalitetsteknik och tillsammans erbjuder vi nu kurser inom Statistisk Processtyrning.
Huvudinriktning är att utbilda personal, föreslå strategier och att bidra som bollplank till organisationen vid implementering och störningar som kan härledas till maskiner och processer som har duglighetskrav och behöver styras inom givna toleranser.
– Det är viktigt att management, konstruktörer, operatörer och tekniker är väl bevandrade i tekniken så att grundkunskapen och språket blir detsamma hos alla som har en del i produktion, säger Mikael.
Grundkursen är en tvådagarskurs för operatörer och produktionstekniker men Mikael erbjuder också varianter beroende på önskemål från olika funktioner i företagen.
– Jag kan bidra till att säkra och utveckla processer enligt kursdeltagarnas önskemål.
Tanken är att ge en grundlig genomgång i hur man utför och utvärderar Dugligheten samt styrmaskiner och processer på optimalt sätt i tillverkningen. Kursen innehåller även praktiska enkla mätövningar med skjutmått och provbitar.
– Vi kommer att titta på bakomliggande statistik samt utföra flera duglighetsstudier. Vi genomför en grundlig uppstart av ett styrdiagram, beräknar styrgränser samt lär oss de styrmetoder som är vanligast förekommande. Vi går igenom och analyserar resultaten och lär oss viktiga begrepp.
Mikael Johansson har bjudit in några kunder till gratisutbildning för att testa det nya utbildningsmaterialet och har flera kunder på gång inför de utbildningar som planeras i höst. Kurser kommer att erbjudas både som öppna och internt på företag beroende på önskemål.
Som ny medlem i FKG hoppas Mikael Johansson få nya kundkontakter och han ser det som en stor fördel att få tillgång till FKG:s kundregister och ta del av aktuella nyheter i branschen.
– Det finns en väldigt positiv aura kring FKG:s organisation och de är otroligt hjälpsamma och drivna. Jag går ofta in på deras hemsida och följer nyhetsflödet kring till exempel eldrift och annan framtidsspaning.
Mikael Johansson planerar också Management utbildningar i Duglighet och Processtyrning, för att kunna diskutera kvalitetsbristkostnader tillsammans med ledningsgruppen i tillverkande företag. Deltagarna får då en insikt i hur man drar mest nytta av duglighet och styrdiagram i processer med fokus på bakgrund, ekonomi, kund och ISO-krav för att implementera metoderna i verksamheten.
– Jag kommer att erbjuda det som en motivationsutbildning med möjlighet att kombinera med racing. Glädjande så kommer vi att kunna samarbeta med ”Gelleråsen arena” och Rikard Göransson, en av Sveriges mest framgångsrika STCC-förare Det har länge varit ett stort intresse och nu har jag även börjat köra och tävla själv. Titta gärna in på min blogg, Mickes Raceblogg.
Länkar:
-
- 10 oktober, 2024
Satsning på grönt stål tog hem Stora Leverantörspriset
- Stora Leverantörspriset 2024 går till SSAB för att de med sin satsning på grönt stål visat en ”förmåga att möta...
-
- 07 oktober, 2024
SLD 2024 – sponsorerna som gör det möjligt
- SLD är en smältdegel av nätverkande och kunskap som är viktiga för industrins leverantörer. Såväl talare, deltagare, utställare och sponsorer...
-
- 03 oktober, 2024
Nätverka bland utställarna på SLD 2024
- SLD bjuder inte bara insiktsfulla presentationer, analyser och diskussioner – nätverkande i utställningsytan under pauserna är minst lika nyttigt. I...
-
- 02 oktober, 2024
”Svenska leverantörer är viktiga för vår framtida tillväxt”
- Hallå där, Thomas Sandblom, global chef för Propulsion and Energy Procurement på Volvo Cars. Mot bakgrund av Volvo Cars, VCC,...
-
- 02 oktober, 2024
RISE på SLD 2024: Stöttar utvecklingsresan för automotive
- I en bransch som automotive, som är så upptagen med att ställa om, är det naturligt att det finns ett...