Nyheter från FKG

 • 27 mars, 2024
 • Mexiko och Sverige – en långvarig relation

 • FKG:s arbete med att marknadsföra svenska underleverantörer tog nyligen organisationens vd, Peter Bryntesson till Mexiko.
  – En bra resa, svenska företag står högt i kurs där, säger han.

  Som för många andra som besökt Mexikos huvudstad är det ett intryck som biter sig fast.
  – Trafiken är fruktansvärd, säger Peter Bryntesson.
  Desto bättre fungerar fordonsindustrin i landet. Mexiko har satsat på moderna, välutrustade fabriker där produktionen upprätthålls av skickliga industriarbetare. Automationsgraden är dock relativt låg. Något som delvis uppvägs av att de har gott om arbetsföra invånare.
  – Medelåldern i landet är under 30 år, säger Peter Bryntesson.

  Kungen var med
  Resan arrangerades av Team Sweden, en samverkansgrupp för olika svenska myndigheter. *
  Målet var bilaterala diskussioner om ökad samverkan och affärsmöjligheter. Förutom FKG var bland andra SSAB, SKF, Starspring, Mentalytics och Autoliv med på resan.
  – Även svenska kungaparet var med, säger Peter Bryntesson.
  Liksom Kanada omfattas landet av The Inflation Reduction Act (IRA) med avsikten att få ner inflationen genom en rad åtgärder. Bland annat handlar det om investeringar i inhemsk energi och satsningar på hållbara lösningar.
  Fordonsindustrin i Mexiko har börjat ställas om till produktion av elbilar och nu står Tesla i begrepp att bygga en fabrik i landet. Även BYD är på gång.
  – Mexiko är lite av USA:s motsvarighet till de olika låglöneländer i Europa svenska företag vänder sig till när de vill hålla nere produktionskostnaderna, säger Peter Bryntesson.
  Men han är lite frågande kring hur landet ska klara av omställningen till saker som hållbar energi och rent vatten.
  – Det finns inget riktigt bra svar på det än.

  Peter Bryntesson inomhusmiljö
  Peter Bryntesson.

  SKF på plats sedan 20-talet
  Högnivådelegationen besökte bland annat SKF:s fabrik i landet, som är ett kvitto på att den industriella relationen mellan Sverige och Mexiko inte är helt ny.
  – Fabriken har funnits där sedan 20-talet.
  De besökte även ABB:s kontor i Mexiko och Fords utvecklingscenter för Syd- och Mellanamerika. Tillsammans med kungaparet och handelsminister Johan Forsell deltog gruppen i ett större affärsforum där de svenska bolagen hade en utställning. Dessutom höll det svenska kungaparet en middag för delegationen och ett flertal inbjudna mexikanska politiker och företagare.
  Enligt Peter Bryntesson blev det ett bra genomslag för de svenska företagen under resan.
  – Absolut, svenska företag står högt i kurs där och många av dem både investerar i Mexiko och trivs bra med affärsklimatet.
  Korruptionen är dock något som landet brottas med.
  – I år är det dessutom presidentval, vilket väntas skapa en del oro i landet.
  Den sittande presidenten Andrés Manuel Lópes Obrador, 70 år och grundare av vänsterpartiet Moreno, är enligt Peter Bryntesson populär bland folket men inte lika omtyckt av näringslivet. Han har även fått en del kritik för att ha försämrat demokratin genom att försvaga valmyndigheten i landet. Obrador har nu aviserat att han inte ställer upp för omval.
  – Men högst troligt vinner någon från samma parti.
  Mexiko är också ett land med problem med knarkkarteller och där det förekommer en hel del våld. Kände du dig osäker när du vistades där?
  – Nej, när man reser med det svenska kungaparet är arrangemangen kring säkerheten ganska stora.

  * Fakta: Team Sweden
  Bland organisationerna i Team Sweden finns Exportkreditnämnden, Svensk exportkredit, Swedfund, Almi, Tillväxtverket, Enterprise Europe Network, Vinnova, Energimyndigheten, Svenska Institutet och Regionala exportcentra.