Nyheter från FKG

 • 12 februari, 2020
 • Många projekt på gång hos stärkt Nevs

 • Det händer en hel hos Nevs på Stallbacka i Trollhättan. Samtidigt med den snabba utvecklingen vill Nevs utveckla sin position och erbjudande på marknaderna för automotive och mobilitet. De vill se sig både som köpare och leverantör inom konsulttjänster och produktion.

  När FKG arrangerade ett halvdagsevent hos Nevs klarnade en hel del kring företagets framtid och dess verksamhet efter att nytt kapital tillförts.

  – Evergrande har gett fyra europeiska ESP i uppdrag att utveckla ett modernt mobilitetssystem som vi ska tävla om. Den som vinner får sedan producera, berättar Fredrik Ahlström (bilden), senior direktör och ansvarig för Nevs Industrial Service, NIS.

  Investerararen, det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande med 80-procentigt ägande i Nevs, har storslagna planer inom framtidens mobilitet. De ska producera en miljon bilar om året från 2024 och fem miljoner bilar från 2030 vid sina produktionsenheter. Nevsfabriken i Trollhättan kan vara en.

  – Fokus för leveranserna kommer att ligga på den kinesiska marknaden, understryker Fredrik Ahlström.

  Det rullas inga tummar hos Nevs. Sedan i somras jobbar de med fem ingenjörsbyråer som har i uppdrag att utveckla inte mindre än 14 modeller. Under resans gång har några av dem fallit ifrån. Som kronan på verket för Nevs finns jointventuret med Koenigsegg där en premiumsportbil är under utveckling och står inför en första presentation.

  Fredrik Ahlström framhåller vikten av att se affärsrelationen med Nevs som ett agilt samarbete med gemensamma mål.

  Ett exempel på ett pågående projekt hos Nevs är utvecklingen av mobilitetssystemet Sango som bygger på en app och en autonom fordonsflotta. Ett annat är Emily som är en sport-/familjebil. Ett tredje, och mer konkret exempel för svenska leverantörer, är framtagande av 20 körbara prototyper med hjulmotorer enligt brittiska Nevsförvärvet Protean Electrics teknologi. Detta ska vara klart till sommaren 2020 och det kan vara aktuellt att ta in svenska leverantörer i det projektet.