Nyheter från FKG

 • 31 augusti, 2022
 • Lyssna på en snabb utvecklingsresa på SLD2022

 • Den 19-20 oktober är det dags för Stora Leverantörsdagen, SLD2022, och flera intressanta talare är klara. En av dem är Kjell Walöen, co-founder Volta Trucks och Chief Manufacturing and Logistics Officer.

  – Jag kommer att berätta om vår snabba utvecklingsresa från bolagsstart till fullskalig produktion under fyra år samt om den viktiga roll leverantörerna har i vårt projekt.

  Volta Trucks grundades 2019 och tillverkar elektriska lastbilar. Först ut är den 16 ton tunga fullelektriska Volta Zero som börjar serieproduceras i början av 2023.

  – Elektrifieringen gör att hela bilindustrin står inför en enorm förändring. Något som även innebär en ny stor möjlighet, också för start-ups. Vi har utvecklat ett helt nytt koncept som vi tror kan bli trendsättande. Därför är det viktigt för oss att komma ut snabbt, växa fort på marknaden och öka våra volymer, säger Kjell Walöen.

  Något som stämmer väl med temat för SLD 2022 ”Competitive in a changing world”.

  Till 2024 planerar Volta Trucks öka produktionen till 14 000 lastbilar och följande år upp till 27 000 fordon. Då räknar man med att vara i drift över hela Europa och USA , med fyra olika Volta Zero-modeller i produktion, inklusive 7,5-, 12-, 16- och 18-tonsvarianter.Till stöd för dessa volymförväntningar finns betydande kundkontrakt, inklusive den nyligen offentliggjorda beställningen från DB Schenker, Europas hittills största beställning av helelektriska lastbilar. De beställer nästan 1 500 fordon och därmed når Volta Trucks orderbok över 5 000 fordon, med ett ordervärde på över 1,2 miljarder euro.– Det ger både oss och våra investerare förtroende för att vår produkt behövs och efterfrågas av kunderna.

  Det finns dock många start-ups inom bilindustrin vilket gör att konkurrensen om leverantörerna är stor.

  – För oss är det en process som handlar mer om att sälja än att välja. Vi måste skapa tillit till bolaget och vår affärsidé så att leverantörerna vågar satsa på oss. Vi söker agila leverantörer som vill tänka nytt och är öppna för att gå med nya spelare och nya koncept. Vi vill ligga i framkant och ser fram emot att få kontakt med nya leverantörer på SLD som tycker att det här är lika spännande som vi gör.

  Siktet är inställt på att bli en av de marknadsledande när det gäller eldrivna lastbilar i mellanklassen som framför allt ska leverera varor inne i storstäder.

  Utöver Kjell Walöen från Volta Trucks deltar flera andra intressanta branschpersoner och organisationer under SLD 2022 på Uni3 Techcenter på Lindholmen i Göteborg som till exempel: Cosimo De Carlo, CEO EDAG, Sigrid De Vries, Secretary general ACEA, Christian Levin, CEO Traton & Scania, Tom De Vleesschauwer, Senior director transport & mobility IHS Markit, Bengt Lindqvist, Seniorekonom Teknikföretagen, Green City Zone Göteborg, New Business Models IGNITE, Stefan Tilk, CEO NEVS.

  Anmäl dig till SLD2022 här!