Nyheter från FKG

 • 13 april, 2023
 • Lyckad tripp med Go Global till Kina

 • Resan till Rugao och Shanghai ihop med FKG blev ett lyckat arrangemang för Suzanne Grundén, global key accountant manager på Dual Borgstena Group – specialiserat på textilier till fordonsindustrin.
  – Jättebra och intressant, och det kändes fantastiskt att få komma ut och träffa folk igen, säger hon.

  Huvudmålet för resan var Scanias kommande fabrik i Rugao i Jiangsu-provinsen, en miljonstad i knappt 20 mil norr om Shanghai.
  Där var det bland annat en konferens för underleverantörer på plats i Scanias anläggning. I samband med det passade Suzanne Grundén på att göra affärer, tillsammans med sin kollega som arbetar på plats.
  – Mellan konferensen och middagen hade vi ett möte med Scania, och startade upp en diskussion om framtida samarbeten, säger hon.
  Scanias fabrik ska i första hand tillverka fordon för den kinesiska marknaden och för den asiatiska exportmarknaden. Den kommer att tas i drift under 2025.

  Batteribyte istället för laddning
  Förutom besöket där var de även hos både Volvo AB och Volvo Cars i Shanghai-området.
  – Volvo Cars visade upp sina faciliteter, och det blev bra möten där också för oss. Ett annat intressant besök var hos bilmärket Nio. De har en lösning där man istället för att stå still och ladda sin elbil åker in på en station och skiftar batteri. Vi fick provåka bilarna och även besöka en av deras stationer för batteribyten.
  Blev ni väl bemötta i Kina?
  – Ja, väldigt bra. Alla var vänliga och trevliga och verkade uppskatta att vi kom.
  Hur upplevde du den lokala kulturen?
  – Positivt. Maten var fantastiskt god, och det kändes tryggt och avslappnat att röra sig ute på gatorna även på kvällen.
  Om er affär går i lås, vad är största svårigheten med att leverera ett europeiskt varumärke i Kina?
  – Att försäkra sig om att man att man konkurrera på samma villkor som med lokala leverantörer. Den inhemska marknaden kan ha en lite annan syn på kvalitet i förhållande till kostnader. Man får tänka på att man får vad man betalar för.
  Vart går nästa resa för din del?
  – Till vår fabrik i Nelas i Portugal, det blir om några veckor.

   

  Foto: Hyunwon Jang, Unsplash