Nyheter från FKG

 • 11 maj, 2022
 • ”Låt inte nedsläckningen av 3G-nätet komma som en chock”

 • Bristen på komponenter är på mångas näthinna just nu, en oro för hela branschen. En del andra problem hamnar i skuggan, som nedstängningen av 3G-nätet.
  – Det händer just nu, och det kommer att påverka många, säger Pernilla Rydmark, projektledare på Post och Telestyrelsen (PTS).

  Det har varit en del G vid det här laget. När de första mobiltelefonerna kom på 50-talet – med system som var flyttbara men knappast bärbara – talade man inte ens om G (som i generationer). Men på 80-talet kom 1G.
  – Sedan dess har vi haft ungefär ett G per decennium, säger Pernilla Rydmark.
  Och efterhand som det kommer nya generationer läggs äldre så småningom ner. Och nu har turen kommit till 3G som ska vara nedsläckt i delar av Sverige i slutet av 2023, en process som redan har inletts där 5G byggs ut. Och om någon undrar … problemet är större än att några gamla Nokior från början av 00-talet börjar fungera ännu sämre. Även en hel del annan utrustning kan drabbas.
  – Det kan handla om uppkopplade system i bilar, exempelvis system för bilflottor. Även utrustning i industrin, bland annat olika typer av larm, säger Pernilla Rydmark.
  Självkörande gräsklippare är ett annat problemområde.

  Tillfällig respit med 2G
  En del av apparaterna kommer att kunna växla ner och använda 2G-systemet, som på grund av speciella omständigheter ser ut att bli kvar ett slag längre, till 2025.
  – De frekvenserna auktionerades en gång i tiden ut till företag, och kommer att auktioneras ut på nytt igen 2023, säger Pernilla Rydmark.
  Efter auktionen är det dock osannolikt att frekvenserna kommer att användas till den utdaterade tekniken med 2G – troligare är att den som vinner auktionen beslutar att investera i nya generationer av mobilnät, med siffror som 5 och uppåt.
  Men ett par år till alltså, innan det blir kris med 2G.
  – Ja, men åren går snabbt. För den som har produktionsutrustning som använder 3G-nätet gäller det att vara ute i god tid, inventera och undersöka möjligheterna. Går det att uppgradera till 4G-nätet? Eller kanske fortsätta via det betydligt långsammare 2G-nätet?

  Teknik till extrapris
  En annan sak att se upp för är att köpa uppkopplade redskap baserad på 3G-tekniken till extrapris, från tillverkare som rear ut grejer som slutar fungera, eller bara blir betydligt slöare om några år.
  Den som vill få en föraning om hur nedsläckningen kommer att arta sig kan ta en titt på hur det har gått i USA. Där har de kommit längre i nedsläckningen.
  – Googla på “USA sunset 3G” så hittar du information om system som drabbats, och hur de har hanterat det där.
  Nu råder PTS alla att se över sin utrustning och inventera vilken generations mobilnät deras apparatur använder. Det kan också vara läge att ta kontakt med tillverkarna för att få råd kring uppdateringar och liknande. Och det duger inte med att vänta ett par år.
  – Det är dags att sätta igång nu, annars kan det komma som en chock.
  Varningsropen låter lite som inför millenniebuggen. Då blev det rätt överdrivet.
  – Nja, det kunde nog verka som en överdriven oro den gången. Men att det inte hände mer berodde nog just på oron … att det gjordes en massa saker för att undvika problemen. Det behöver göras nu också.