Nyheter från FKG

 • 03 mars, 2021
 • Långa betaltider får Vidar Wernöe att se rött

 • Sega betaltider – det är ett rött skynke för Vidar Wernöe. 2013, när han var vice ordförande för SINF, var han med och kommenterade i Dagens eko när den borgerliga regeringen blev överkörd av oppositionen i en riksdagsdebatt som behandlade frågan.
  – Då verkade allt vara på rätt väg, säger han.

  Vidar Wernöe

  Sedan gick det några år. 2016 hade det fortfarande inte hänt något och kraven på längre betaltider fortsatte att öka.
  – Jag blev besviken, säger Vidar Wernöe.
  Han är vd och ägare till EK Power Solutions. Företaget utvecklar kraftelektronik och elmotorstyrningar. Själva har de satt hårt mot hårt.
  Skriver någon i ett avtal att de ska ha 90 dagars betaltid, då skickar Vidar Wernöe utan prut tillbaka det tillsammans med den uppförandekod som tagits fram i Föreningen för effektiva affärstransaktioner inom näringslivet (där FKG är med i styrelsen).
  Hur många affärer har du tappat för att du stått på dig?
  – Bara någon enstaka.

  Andra har det inte lika lätt. Företag som är starkt konkurrensutsatta hamnar lätt i en beroendesituation där det bara är att köpa läget.
  –  SME-företag ska inte behöva agera bank åt stora internationella koncerner. Likviditeten behövs i bolagen och långa betaltider adderar betydande risker. Jag tycker att det är en viktig sak att stå upp för, säger Vidar Wernöe.
  Så hösten 2016 satte han sig ner och skrev ett brev till dåvarande näringslivsministern Mikael Damberg. *
  Sedan gick det nästan ett halvår.
  – Jag hann börja tänka att det inte var någon som brydde sig.
  Men i mars 2017 landade det ett svar på från Mikael Damberg på hans skrivbord.* I brevet berättade ministern att han satt tidigare IF Metallordföranden Göran Johnsson på den här frågan ”som är högt prioriterad för regeringen”. Damberg var beredd att överväga lagstiftning.
  Precis vad Vidar Wernöe ville höra, och det resulterade i uppförandekoden om betaltider.
  – Tyvärr har alldeles för få bolag anslutit sig till koden. Kraven på långa betaltider är fortfarande ett stort problem.

  I våras fick han en ny chans. I ett webbinarium med den nuvarande näringsministern, Ibrahim Baylan, skickade Vidar Wernöe en chattfråga till ministern.
  – Jag föreslog att de skulle ha skärpta betaltider som ett villkor för coronastöden. Men jag fick ett menlöst svar om att de för diskussioner och att det är en viktig fråga. Jag kan inte säga att det ingav något större förtroende.
  Han tycker också att det är svagt att så få företag skrivit under koden för rimliga betaltider.
  – Och några av dem som skrivit under har inte fullt ut implementerat den. Jag tror faktiskt att lagstiftning är enda vägen fram
  Men du är inte särskilt drabbad själv, varför engagerar du dig så starkt?
  – För att det är en viktig samhällsfråga. Det handlar om att ha en bra affärskultur där vi skapar förtroende och är sjysta mot varandra. Långa betaltider gagnar inte företagandet, bara de som envist kräver dem.
  Fler borde bry sig?
  – Ja, det tycker jag. Samhället har blivit väldig individualistiskt och det är tyvärr få som fokuserar på det bästa för helheten.

  *Fotnot: Scrolla neråt för att läsa Vidar Wernöes brev till Mikael Damberg och hans svar.

  Fakta: Vidar Wernöe
  Ålder: 55 år.
  Bor: Täby.
  Familj: Fru och fyra barn.
  Intressen: Naturen, vandra, paddla kajak och fotografera.
  Lyssnar på: Allt från Beethoven till Benny Andersson.
  Kör: Volvo V70.

  Fakta: Ek Power Solutions
  Företaget utvecklar kundanpassade lösningar inom kraftelektronik, elmotorstyrningar och batteriladdning, ett fält där de är branschledande i Norden. De har 23 anställda samt ett tiotal inhyrda konsulter och en omsättning på cirka 40 miljoner. Bolagets säte är i Danderyd. EK Power Solutions har ett bra år bakom sig, med en tillväxt i omsättning på 30 procent 2020.

  – – –

  Vidar Wernöes brev till Mikael Damberg:

  Från: Vidar Wernöe
  Skickat: den 28 september 2016 23:28
  Till: n.registrator@regeringskansliet.se
  Ämne: Till Näringsminister Mikael Damberg – 30 dagars betaltid

  Bästa Näringsminister Mikael Damberg.
  Den 17 januari var en glädjens dag. Du hade ställt dig på företagens sida, stått näven i bordet och krävt 30 dagars betaltid. Den dåvarande borgerliga regeringen gick på ett svidande nederlag. Själv stod jag fram i Dagens Industri och även i Sveriges Radio (Dagens eko). Se bifogade fil.
  Sedan dess har tyvärr du och Regeringen inte tagit denna fråga vidare som då var så otroligt viktig. Tyvärr skapar det en brist för förtroende, att det man säger den ena dagen inte längre gäller nästa. Det urholkar förtroendet för politikerna och det viktiga arbete ni är satte att sköta.
  Själv driver jag ett av dessa SME-företag som i alla sammanhang lyfts upp som något av det viktigaste för Sverige. Betaltider är något vi hela tiden får kämpa med.
  Förutom att skapa arbetsplatser, utveckla produkter för svensk exportindustri så brinner jag för miljöfrågorna och att Sverige ska vara ett bra land att driva företag i. Därför har jag genom många år engagerat mig ideellt i många verksamheter. Nu senast som vice ordförande i Sinf, f.d. Svensk Industriförening.
  Jag kan inte annat än att hålla med vår VD Anders Ekdahl och hans krönika om betaltider. Du kan läsa den här!

  Jag skulle önska att du vågade ta steget att stå för det du sade då. Det skulle betyda MYCKET för våra företagares vardag.
  Du är självklart otroligt välkommen att besöka oss på Elektronikkonsult. Vi sitter i Danderyd och du kan läsa mera i den bifogade artikel från Dagens Industri och på vår hemsida www.elektronikkonsult.se.
  Ser fram emot att du höra av dig.
  Med vänlig hälsning
  Vidar Wernöe
  VD

  Mikael Dambergs svar:

  Mikael Damberg N2016_06084 Brevsvar Vidar Wernöe