Nyheter från FKG

 • Långa betaltider – ett skott i foten för storföretagen

 • Segdragna betaltider har länge varit ett gissel för leverantörsbranschen – en fråga som FKG initierat och är med och driver. Den saken har ställts på sin spets nu när jättarna inom svensk fordonsindustri tvärbromsat.

  – Jag talar dagligen med förtvivlade företagare som ska ut med löner, hyror och kostnader, säger Sanna Arnfjorden Wadström (bilden), vd för Svensk industriförening SINF.

  Underleverantörernas krav på att få pengarna snabbare har inte direkt hamnat högre upp på agendan för deras kunder bland industrijättarna nu. Sanna Arnfjorden Wadström på SINF ser med oro på hur det ska gå för medlemsföretag den närmaste tiden.

  – Det är inte rimligt att så många storföretag har tagit chansen att förlänga sina betaltider från 30 dagar upp till 60, 90, eller till och med 120 dagar, säger hon.

  Läget är tillräckligt kärvt ändå, menar hon, när en mängd företag har sett sin verksamhet gå från att snurra på med små marginaler till en svårkontrollerad glidning mot konkursens brant. Går det riktigt illa kan det bli ett läge där industrin gör sig beredd på att rivstarta sig ur corona-krisen. Men där storföretagens trogna partners bland SME-företagen inte längre finns kvar och kan leverera de komponenter som behövs för att kicka igång svensk industri igen. Då blir det nya problem, lite tvärtom jämfört med hur Sverige tog sig in i Västvärldens ekonomiska toppliga efter att ha kommit skadelöst ur andra världskriget.

  Enligt SINF är det dags för ledarna för Sveriges storindustrier att steppa upp. De måste ta ett större samhällsansvar, och börja betala sina underleverantörer inom 30 dagar, i dag ör det viktigare än någonsin, menar organisationen,

  – SME-företagen behöver hjälp med akuta åtgärder för att klara sin likviditet, säger Anna Arnfjorden Wadström.

  Fotnot: Läs mer på www.betaltider.se