Nyheter från FKG

 • 01 mars, 2023
 • Laddat för Go Global till Kina

 • Den 27 till den 30 mars bär det av till Kina för FKG och de medlemmar som är intresserade. Det är dags för en ny Go Global-resa, den här gången till Scanias nya fabrik i Rugao.
  – Den här resan är en stor möjlighet för leverantörer att lära känna Scanias planer och Kina efter pandemin. Vi har så klart även förhoppningar om nya affärsmöjligheter för våra deltagare, säger Peter Bryntesson, vd för FKG.

  FKG:s Go Global är en slags matnyttiga inspirationsresor och studiebesök korsade med branschmingel och affärsmöten. Under åren har resorna gått till de flesta världsdelar och i vår bär det alltså av till kinesiska Rugao i Jiangsu-provinsen, en miljonstad i knappt 20 mil norr om Shanghai. Ett mål med resan är att skapa förståelse för hur den kinesiska marknaden fungerar.
  – Scanias fabrik som vi ska besöka är helägd av dem. Det handlar alltså inte om något joint-venture med kinesiska bolag eller liknande är, vilket gör det högintressant för svenska leverantörer.
  Fabriken ska tillverka fordon för den kinesiska marknaden och för den asiatiska exportmarknaden. Den kommer att tas i drift under slutet av 2024 eller början av 2025.
  Förutom det blir det en rad andra företagsbesök och möjligheter för deltagarna att skapa affärskontakter.
  En som ska åka med är Suzanne Grundén, global key accountant manager på Dual Borgstena Group med huvudkontor och tillverkning i Portugal. Företaget är specialiserat på att tillverka textilier till fordonsindustrin.
  – Jag jobbar själv med lastbilar, som ansvarig för de skandinaviska lastbilstillverkarna här på företaget. Det är därför jag åker med. Vi är tier 1-leverantör när det gäller gardiner till lastbilar, därför är det extra viktigt att träffa OEM:er, för att skapa de nya kontakterna som behövs.
  Vad förväntar du dig av resan?
  – Att träffa folk och skapa kontakter. Vi har ett kontor i Shanghai, och även produktion i landet, och jag ser också fram emot att träffa mina kolleger där. Sedan blir det besök även hos andra företag inom automotive, som AB Volvo, Nio och Volvo Cars, vilket kan ge intressanta affärsmöjligheter.
  Har du varit i landet förut?
  – Jag har rest mycket i mitt jobb, men det här är första gången jag åker till Kina. Så det ska bli intressant att uppleva kulturen, maten med mera i den mån vi hinner med, och inte minst se Scanias nya fabrik och övriga företag på agendan.
  Finns det någon svårighet med att producera era textilier i länder utanför Europa?
  – Tekniskt sett är det inte så svårt, men vi har krav på oss att de ska bli exakt som de textilier som produceras i vår huvudfabrik i Portugal. Så det gäller att hitta rätt garner i rätt färger etcetera på plats.
  Fyra dagar i Kina … det låter intensivt?
  – Som sagt … jag är van vid att resa i jobbet. Det ska bli intressant och kul.

  Res med FKG till Kina
  FKG:s resa till Kina sker under några intensiva dagar i mars (27–30).Intresserad av att följa med? Anmäl dig till gabriella.virdarson@fkg.se senast den 10 mars.

  Foto: Chasing Lyu, Pexels