Nyheter från FKG
- 14 oktober, 2021
-
Kvinnlig nätverksträff med intressanta diskussioner!
Den 5 oktober var det dags för nätverksträff med Kvinnan i Leverantörsindustrin som klockan 13.00 inträffade hos AI Sweden i Göteborg.
Vi blev välkomnade av Helena Theander som berättade mer om organisationen och visade oss deras Edge Lab – så himla häftigt alltihop! Efter detta var det dags för Sanna Arnfjorden Wadström från Sinf att redovisa lite siffror från deras underleverantörsbarrometer. Detta skapade många intressanta diskussioner i helgrupp där automation, ny teknik och industrins attraktivitet för kvinnor blev fokusområden.
Vad är det som gör att 74% av SME bolag inte har automatiserat sin verksamhet de senaste 3 åren? Hur kan vi jobba för att öka denna siffra?
Utmaningar med automation
Facket en anledning till att man inte prioriterar automation
Automation betyder i många fall att man ersätter en människas arbetsuppgifter med en maskin. Facket jobbar för de anställda och därför inte för att de anställdas jobb ska försvinna.
- Möjligheten som uppkommer är dock en effektiviserad organisation med nya typer av jobb, möjlighet till en ny affärsmodell och där med större affär.
Pengar
Att automation innebär en kostnad både direkt gällande inköp av teknik och maskiner, men också i timmar för anställdas kompetensutveckling är en stor bov.
Kompetensbrist
Ny teknik innebär krav på ny kompetens. Kompetensbristen är ett känt faktum över hela industrin, och särskilt i bolag som har svårare att attrahera ny spetskompetens till mindre orter och bolag som ligger en bit från campusområdena. Om man vill kompetensutveckla befintlig personal kan man tycka att det är problematiskt att hitta rätt utbildningar.
Förändringsbenägenhet
Om man har jobbat på ett visst sätt i många år som alltid har fungerat kan man ha svårt att se varför man måste ändra sig. Detta gäller både individer och organisationer. SMEs inom fordonsindustrin har alltid agerat på sin kunds begäran, och inte ändrat sig förrän kunden säger att det behövs. Problematiken idag är att om man riskerar att förlora sin affär om man inte agerar innan kunden ber om det.
- Om man ökar sin förändringsbenägenhet finns det obegränsat med möjligheter. Ökad konkurrenskraft leder till överlevnad och ett starkt bolag!
Motivation till att investera i sig själv
Det finns en viss problematik i att anställda tänker mer på sitt nuvarande jobb än sig själva. Kompetensutveckling är en investering i sig själv, för sin egen framtida konkurrenskraft, något som borde sporra individen. Istället finns det kanske risk att anställda tenderar att endast kompetensutveckla sig om arbetsgivaren kräver det. Man borde därför kanske trycka mer på hur viktigt det är att ta sig själv före företaget.
- Kompetensutveckling är också en fantastisk möjlighet att bättra på sitt nätverk.
En jämställd industri är väsentligt för kompetensomställningen. Tänk hur mycket mer kompetens vi hade haft tillgång till om fler tjejer valde fordonsindustrin. Varför gör man inte det? Gruppen pratade utefter erfarenheter om att en av anledningarna skulle kunna vara att man i sin uppväxt har formats till att tänka att fordonsindustrin bara betyder avgaser och smuts under naglarna, vilket det absolut inte behöver betyda. Så hur ökar vi intresset hos tjejer för industrin?
Börja tidigt
Det är viktigt att man redan som barn får uppfattningen om att fordonsindustrin är spännande och framåtsträvande, och inte smutsig. Här kan vi alla vara en bra förebild, men kanske är det även så att omställningen till elektrifieringen och all den nya tekniken håller på att förändra allas syn på fordonsindustrin – hoppas!
Prao
Prao är ett jättebra sätt att skolungdomar får en möjlighet att se vad fordonsindustrin kan innebära. Här är det viktigt att företag är öppna och drivande i att ta emot skolungdomar.
Inspirationsdagar
Som företag skulle man kunna i sitt arrangerande av träffar för kunder och samarbetspartners, även bjuda in studenter för att visa upp sin verksamhet. Detta hade kunnat attrahera ny kompetens och ett gott rykte.
FKG och SINF kommer arrangera ett event för att ta denna diskussion till nya nivåer med förhoppningar om ett spridningsbart resultat.
-
- 09 april, 2025
Intensivt lobbyarbete för leverantörsindustrins villkor
- Det är tuffa tider för europeisk fordonsindustri. Förlorad innovations- och konkurrenskraft tillsammans med USA:s biltullar skapar en utmanande cocktail för...
-
- 09 april, 2025
CLEPA:s generalsekreterare ser ett vägskäl för Europa
- Om nu någon trodde något annat: Europeiska underleverantörer till fordonsindustrin för en hård tillvaro. Det är också vad som kommer...
-
- 09 april, 2025
Stark laguppställning på Automotive Strategy Seminar
- Årets Automotive Strategy Seminar försvarade sin position. 115 personer kom till Södertälje Science Park för att lyssna på tunga branschföreträdare...
-
- 09 april, 2025
Uppsalaforskare hittade nyckeln till säkrare vätgasbilar
- Serieentreprenören Bo Hammarlund hade ställt in sig på pension när en ny spjutspets-innovation kom i hans väg i fjol. Nu...
-
- 26 mars, 2025
Scania: Konkurrenskraft kräver ständigt förbättringsarbete
- En utökad automationsgrad med stöd av digitalisering och AI är avgörande för konkurrenskraften. Den stora utmaningen är att kombinera detta...