Nyheter från FKG

 • 25 mars, 2020
 • Kris, men FFI-pengar kan vara en väg framåt – och FKG:s experter står till förfogande

 • Mitt i all alarmerande krisberedskap finns det åtminstone en ljusglimt i mörkret.

  – Vårt forskningsprogram FFI (Fordonsstrategisk Forskning och Innovation) är öppet som vanligt. Nästa utlysning är vid midsommar, säger Peter Bryntesson, senior advisor på FKG.

  För många företag finns det inte mycket att välja på just nu. Det är stabsläge som gäller och de flesta verkar mest ha siktet inställt på att försöka överleva våren.

  – En av de första sakerna som ryker först i budgeten i sådana hör situationer är pengarna som satts av för forskning och utveckling, säger Peter Bryntesson.

  Inte så konstigt, men ändå rätt olyckligt. För bortom corona-krisen väntar samma disruptiva trender som tidigare – förändringar som kräver omställning för leverantörsindustrin.

  – Vi vet inte riktigt hur det som händer nu kommer att slå. Eventuellt skyndar det på elektrifieringen. Eller så blir det tvärtom, läget är lurigt, säger Peter Bryntesson.

  Nu uppmanar han alla som sitter inne på bra idéer att fortsätta sina ansträngningar att utvecklas i den mån det går.

  – Och behövs det medel så går det att söka inom vårt forskningsprogram FFI. Vi har en årsbudget på 420 miljoner och än så länge finns det gott om pengar kvar i potten, säger han

  Särskilt tycker Peter Bryntesson att det vore det roligt om fler små- och medelstora företag sökte pengar.

  Hur ser du på nuläget?

  – Det är verkligen svårt. Men i någon form måste vi ändå försöka fortsätta arbetet med kompetensväxling mot den nya typen av mobilitet.

  Kan FKG stötta om jag behöver hjälp med att söka forskningspengar?

  – Absolut, det är ju bland annat det vi är till för! Vi står till förfogande, det är bara att höra av sig.

  Bilden: Sikta framåt. Även om krisen suger musten ur leverantörsindustrin just nu kommer det en tid när allt släpper igen. – Jag vet att det är lätt att säga, men jag vill verkligen uppmana alla att försöka tänka framåt och inte skrota all forskning. Behövs det ekonomisk hjälp finns det pengar inom vårt forskningsprogram FFI, säger Peter Bryntesson, senior advisor på FKG längst till vänster i bild. Bredvid honom står Leif Ohlsson (0705–83 43 33) och Kurt Myhr (0730–21 63 02) som är FKG:s forskningsexperter. De står till förfogande för den som behöver råd kring en idé, eller hjälp med att söka forskningspengar inom programmet FFI (Fordonsstrategisk forskning och innovation). Bakom FFI står FKG, AB Volvo, Volvo Cars, Scania samt myndigheterna Vinnova, Energimyndigheten och Trafikverket.