Nyheter från FKG

  • 15 december, 2021
  • Kort från Sidahl v50

  • Kommer någon ihåg när det fanns grossistled och buffertlager?

    Förra året saknade vi skyddsutrustning. Våra beredskapslager var bortrationaliserade. I helgen var jag i stugan och renoverade. Virket hade jag beställt för ett halvt år sedan, men när färgen inte räckte tog det stopp – ni fattar, en komponent till vår vita nyans saknas hos alla tillverkare. Men när jag pratade med färgaffärens ägare så berättade han en historia sam gav mig hopp från den tid när denne man var ansvarig för inköpen, och med detta lagersaldo hos en av våra sjukvårdsregioner. Han fick som alla andra order om att inte binda kapital i lager utan att man skulle hålla precis så mycket som flödet i Excelberäkningen visade. Han tyckte allt var vansinne så han trixade med Excelarket – ingen såg. När pandemin slog till hade just denna region ingen brist på skydd etc. Alltså, ett annat sätt att visa kurage och sätta sig i mot vansinne. Kuragegubben hann sluta för att bli färgaffärsägare, så någon klapp på axeln blev det inte.

    Jakten på sista procenten i en teoretisk idealvärld har gett oss en värld som är på gränsen till ett sammanbrott triggat av en enda stor störning – denna gång Covid. Så här kan vi väl inte hålla på. Vi i vår industri har snart brist på i princip allt som ingår i recepten till en komponent och hittar vi en ingrediens så är det något annat som saknas. Jag har ropat närproducerat ända sedan jag kom till FKG triggat av en rapport som nu är typ 12 år gammal – ”Dyrt att Köpa Billigt” (finns i FKGs arkiv).

    Jag skulle vilja se en ny rapport – ”Farligt att köpa billigt”, för det är ju precis det vi varit med om nu. Kanske vi kan hitta någon Excelakrobat kombinerad med sunt förnuft och kunskap och föra in ett ”B” i leverantörskedjan, och varför inte, även ett krav på “local” i stället för “global”, så får vi med ett hållbarhetsperspektiv också.