Nyheter från FKG

 • Kort från Sidahl v47

 • På Elmia och i mitt framträdande kring situationen för oss snodde jag bilden kring komponentbrist. Riksbankens analys har under 1,5 år gått från 4% till strax 50% som hela tiden saknar någon komponent för att kunna leverera.

  På 2000-talets början var det ett skall-krav för att bli leverantör att även kunna presentera ett LCC (Low Cost Country) i erbjudandet.

  Europa var ledande på den typen av kvalitetssäkrade chips vid millennieskiftet, men man släppte på kraven och öppnade för tillverkning i Asien.

  Ni fattar

  Jag har varit där själv – var med och startade ett kontor i Indien för att leverera lågt pris. 40 år i branschen har med tiden även öppnat mina ögon. Pandemin är ett helvete för många. Nära o kära är borta OSV men det har nog öppnat ögon och sinne för något annat – hållbarhet och i detta ord lägger jag in allt som leder till stabilitet där vår miljö är en ingrediens. I dag har vi brist på allt som tidigare löpte på när inget störde och inte nog med det – vi har inga andra alternativ än att vänta tills den globala värdekedjan är intakt igen.

  Om drygt en vecka träffar FKG tillsammans med BIL Sweden politiker i Näringsutskottet. Som vanligt är det ingen från MP som anmält sitt intresse – synd tycker vi eftersom mycket av vår dialog med politiker även taktar med deras politik. Den här gången skall vi visa på hur man bedriver elektrifiering och matning koppat till statsstödsregler i grannlandet Tyskland. Har vi ingen bas för elektrifierad mobilitet i vårt land så har vi ingen verksamhet längre hos oss leverantörer – men det kommer inte att hända. Problemet blir bara att det i slutändan blir allt hafsigt med åtgärder och beslut med bristande konsekvensanalys.