Nyheter från FKG

 • 04 maj, 2021
 • Kort från Sidahl v18

 • Fick en rapport förra veckan med vårt medlemsföretag – CTEK’s elbilsundersökning. Läser och hittar mig själv – köper vi en elbil på grund av ångest, leva med ansvar, visa andra eller är det rent ekonomiskt?

  Ur rapporten (Internationell undersökning genomförd av YouGov med 2032 respondenter i Sverige):

  En dryg tredjedel av de svenska elbilsägarna angav låga driftskostnader som den främsta anledningen till varför de köpt elbil. Nästan hälften av gruppen 35-44 åringar tyckte detta var den viktigaste anledningen till att de köpt elbil. Av de som idag inte äger en elbil anser 27% att låga driftkostnader skulle vara det främsta skälet till att köpa elbil.

  Även om oro för miljön var en viktig orsak till att ”early adopters” köpte en elbil (27%), är det betydligt mindre viktigt för förare som nu överväger att byta bil (13%).

  De relativt höga inköpskostnaderna för elbilar är det största hindret för elbil i Sverige. 42% av de svenska förarna uppger att kostnaden avskräcker dem från att köpa elbil, jämfört med 37% i de andra undersökta europeiska länderna.

  12% av befintliga elbilförare har utnyttjat ett statligt stöd i Sverige. För 13% är statligt stöd ett incitament för den som överväger att köpa en elbil.

  Full analys finner du som medlem i mitt KoG.