Nyheter från FKG

 • 13 september, 2021
 • Kort från Kansliet v37

 • I förra veckan besökte Peter IAA! IAA har ju varit i Frankfurt sedan 1958 och nu, 2021 så testar man (VDA) en uppdaterad variant där konceptet är nytt och staden är ny. Hur funkar det och vad vill man som utställare visa upp?

  Ja, först så kan man lätt konstatera att tyskarna kan det här med mässor. Otroligt duktiga på att arrangera större event. Nytt för 2021 är staden München och att den är uppdelad i 2 delar, en i staden och en på mässområdet. Detta fungerade väldigt bra. Lite av folkfest publikt, blandat med en massa ny teknik och intressanta montrar (plus provkörning av produkter). Biergarten och Bratwurst därtill så är det ett lyckat koncept. På mässområdet så var det mer traditionell mässa med många intressanta utställare och även här mycket bredare med bland annat 2 hallar bara för olika typer av cyklar och 2 (ibland 3) hjuliga elfordon.

  Det är en väldigt tysk mässa med många föredrag på tyska. De stora inom VDA satsar enorma summor och stora montrar men det saknar också många OEM (typ Volvo Cars). Naturligtvis en del kineser och de kommer nu med väldigt intressanta produkter, exempelvis Great Walls modell GWM Ora.

  En röd tråd är att alla självklart är gröna (dieselgate ett minne blott) och elektrifierade. Såg en del hybrider och knappt någon förbränningsmotor bil. Stort fokus på livsstil och hur just deras produkter kan stötta oss konsumenter i den livsstil vi vill ha (eller visa). Man såg en del kring nya affärsmodeller också och några få exempel på bildelning. Faktiskt också en produkt som var gjord för bildeldning. Sammarbete mellan Renault och Mobileye.

  Lite miljöaktivitster fanns också och det var lite struligt första och andra dagen. En massa poliser (nästan så att man blev rädd) och det ska tydligen vara lite demonstrationer. Men allt som allt var IAA 2021 en fantastiskt spännande upplevelse som vi varmt kan rekommendera er till nästa gång! En inspirationskick definitivt!