Nyheter från FKG

 • Lina Galow, Gabriella Virdarson och Peter Bryntesson
 • 26 februari, 2024
 • Kort från kansliet v9

 • Kinesisk konkurrens framkallar det som en gång var otänkbart

  Den senaste veckan har vi kunnat läsa om ett par stora varsel inom industrin. Först Continental i Tyskland som planerar att dra ner sin personalstyrka med 7000 anställda, och sedan Forvia med 10 000 medarbetare under kommande 5 år. Det är en nedskärning med 13% av koncernens anställda… Lågkonjunktur i all ära, men Forvia själva motiverar detta beslut med behovet av att bli starkare gentemot kineserna i sektorns omställning till elbilsproduktion.

  Det är väldigt mycket som händer just nu, inte nog med tuffare ekonomiska tider, omställning till el, fokus på hållbarhet, cirkuläritet och all ny kompetens som det innebär. Stora delar av fordonsvärlden har en gemensam fullständigt gigantisk konkurrent i Kina som tvingar oss att göra saker vi aldrig ens hade kunnat tänka oss för 10 år sedan. Ett exempel på det är att Ford och GM nu pratar om att samarbeta för att tillsammans minska kostnader för att kunna konkurrera mot sina kinesiska rivaler som entrar den amerikanska marknaden. Två OEMer som samarbetar….. Här pratar man om att väst måste använda sig av samma teknik och regler som Kina för att återuppbygga den västerländska fordonsindustrin, sisådär 20 år efter.

  Som ni vet fokuserar FKG nu mer på värdeskapande i affären/produkten. Därför kan vi berätta att vi just nu håller på att skapa en gruppering för att diskutera hur vi mer konkret kan göra detta – dvs skapa mervärde för högre konkurrenskraft. Vi kommer självfallet integrera lärdomarna från detta i vårt framtida arbete, så att ni alla får ta del av det.

  En annan mer närliggande aktivitet för inspiration till mervärde är ju vårt Automotive Strategy Seminar som vi har tillsammans med Scania den 17 april i Södertälje. Och varför Scania? Jo vi vet att det kommer komma en våg av costreductions framåt, och återigen, vi behöver SAMARBETA för att vi alla ska kunna behålla våra affärer. Early bird pris fram till 1 mars, och hotellrum som håller på att ta slut, så ANMÄL ER NU!