Nyheter från FKG

 • Lina Galow, Gabriella Virdarson och Peter Bryntesson
 • 15 december, 2023
 • Kort från kansliet v50

 • Hur sammanfattar man 2023?

  Ja… Vi kan ju börja med att säga att kansliet under året verkligen har kommit in i den nya organisationsstrukturen. Vi gick 2022 från att vara tre heltidsanställda till att bli två. Eller två och en halv – Lina jobbar ju en hel del från Tyskland och Fredrik finns fortfarande med på ett FFI-hörn 😊 Men detta har kort sagt satt sig. Fordonskomponentgruppen har blivit bara FKG, för att även täcka in alla typer av nya medlemmar, t.ex. de som levererar system. Känns lite modernare, och enligt undertecknads mening – PÅ TIDEN 😊

  Året har präglats mycket av Betaltider, där vi allihop nu minst sagt har tröttnat på kundernas behandling av våra fakturor. I och med att den första rapporteringen kom in efter sommaren så fick vi äntligen siffror svart på vitt, vilket kunde ligga till grund för ett par rätt hårda artiklar i DI mot framförallt en kund på västkusten. En sak som vi skrev om förra veckan och vill påminna om är att bägaren nu även har runnit över nere i EU, där man pratar om att LAGSTIFTA om 30 dagars betalning för stora företag gentemot SME.

  Som en konsekvens av det tråkiga klimatet med kunder som partnerwashar oss leverantörer, så har vi också kunnat se att många av er har börjat jobba mer branschöverskridande, där man inte längre har automotive som huvudkund. FKG har genom olika konkreta initiativ försökt stötta våra medlemmar, t.ex. seminarier med jurister. Vi håller även på att tillsammans med Wåhlin ta fram ett balanserat avtal som ska gynna både leverantör och kund. Detta har visat sig vara lite knepigt vilket har gjort att det har dröjt längre än vad vi först trodde. Men vi hoppas kunna presentera det för er i januari.

  Hållbarhet har också varit något som har genomsyrat vårt arbete!

  Hållbarhetsprojektet är nu klart vilket resulterade i ett Klimatdatablad (lättillgängligare, mer kostnadseffektivt sätt att CO2-deklarera sina komponenter). FKG har även startat upp sin Hållbarhetsgrupp, vilken gör Råmaterialgruppen sällskap under ”FKG intressegrupper”. Nästa på gång kommer handla om EU och Clepa. Men just hållbarhet ser vi som något som kommer bli lika viktigt som ekonomi framåt, vilket kommande lagstiftningar så som ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulation), PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) och CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) skvallrar om. Framåt kan ni alltså förbereda er på att ha lika många personer som jobbar med hållbarhet på samma sätt som ni har personer som jobbar med ekonomi på ert företag.

  Stora Leverantörspriset gick detta år till National Sweden, som sannerligen är en inspiration på ovan nämna områden.

  Vidare har FKG under året haft en praktikant vid namn Puschya via organisationen Jobbsprånget, för att ge henne en knuff in på svensk arbetsmarknad, vi har varit i Almedalen för första gången, IAA Mobility, Go Global Kina, Elmia Subcontractor, närmare ett 30 tal medlemsbesök mm mm.

  Mot 2024

  För att knyta ihop säcken så går vi nu mot lite nyare fokus. Ni har nu full koll på de fyra megatrenderna och omställningen. Nu ska vi jobba för att ni ska kunna skapa mer värde i era befintliga produkter. Lämna volym/pris-tänket bakom oss och se saker med andra ögon, fokus mer värde och större omsättning. Som en kul nyhet kan vi också berätta att Peter har blivit mötesordförande för NAC (National Associations Meeting) i Clepa, vilket ger oss mer inflytande på EU-nivå. 😊

  Tack för ett fint år tillsammans! God jul och gott nytt år!