Nyheter från FKG

 • 01 november, 2021
 • Kort från Kansliet v44

 • Projektet konkurrenskraftig hållbarhet för SMEs

  Som vi tidigare har nämnt så jobbar FKG för ett fortsättningsprojekt till sommarens förstudie ”Hållbarhetssystem för en konkurrenskraftig fordonsindustri”. Vi är glada över att kunna meddela att vi nu har skickat in en ansökan till Tillväxtverket tillsammans med RISE, EDAG, AFRY, Greengoat Hållbarhetsbyrå, SuPr och MITC.

  I vår bearbetning av projektidén så landade vi i att ansöka för ett projekt som ämnar att ta fram en hållbarhetsmärkning, typ ”Svanen” eller ni vet energideklarationen på kylskåpet, för artiklar som fordonsindustrin producerar. Verifieringen tänker vi ska ske av RISE och förhoppningen är att en verifierad komponent blir mer konkurrenskraftig – kunderna, vars stora fokus just nu ligger på hållbarhet, kommer enkelt kunna se hur hållbar produkten de köper är. Detta gäller både leverantörernas kunder och slutkunden (som jag personligen tror kommer bli mer och mer kräsen med åren, jag kan bara titta till mig själv och mina vänner…).

  Vi tänker att projektet ska framskrida via 7 olika arbetspaket, där även industrins kompetensutveckling inom området Hållbarhet ingår. Förra veckans SLD tydliggjorde verkligen hur viktigt området Hållbarhet är för vår svenska industri just nu och framöver. FKG hoppas att detta projekt kan resultera i ett verktyg som både underlättar och stärker hela kedjan i vår industri. Det känns som att vi nästan varje dag får höra ännu en nyhet om företags stora satsningar för att bli mer hållbara och miljövänliga, nu senast i veckan att den amerikanska hyrbilsjätten Hertz har lagt en order på 100 000 Tesla bilar för 4,2 miljarder dollar. Tillgång och efterfrågan tänker jag… Hertz vet att det är detta deras kunder vill ha, och jag tror faktiskt att Co2-avtrycket som följer av produktionen av ett fordon kommer få mer utrymme ju längre in i debatten vi kommer. Det är det vi vill förbereda oss alla för. Värt också att tänka på är att Tesla nu har nått ett börsvärde på över 1000 miljarder dollar, vilket gör det till världens 6e mest värdefulla bolag. Ett elbilsbolag som bygger fordonet kring datorn och anser att världen måste sluta förlita sig på fossila bränslen och röra sig mot en värld helt utan utsläpp. Summa – det är det vi konsumenter väljer att investera i.

  Vår ansökan har visat sig få stor konkurrens, men vi hållertummarna och håller er uppdaterade.