Nyheter från FKG

 • Lina Galow, Gabriella Virdarson och Peter Bryntesson
 • 29 september, 2023
 • Kort från kansliet v39

 • Flygande bilar och kinesiska subventioner

  Om två år händer det hörrni – den första FLYGANDE elbilen kommer finnas till försäljning för privatpersoner.

  Nyheter som denna har vi hört förr från bland annat Kalifornien. Denna gång är det kinesiska Xpeng som menar att de storsatsar på elbilar som ska köra på vägarna men alltså även kunna flyga. Viktigt är tydligen att man inte får kalla det för en stor drönare, då den rätta benämningen är just >flygande elbil<. Prislappen kommer ligga på typ 1,5 miljoner kronor. Mycket pengar, men om man jämför med vad vissa nya ”vanliga” bilar kostar så kan man tycka att hela flyg-egenskapen blir relativt billig?

  Man undrar ju dock VART tanken är att dessa bilar ska flyga för någonstans. Det dröjer nog ett tag till, i alla fall i Sverige, innan vi kör runt som Bruce Willis i Femte Elementet… (Ännu ett bevis på att tekniken är ljusår snabbare än politik och beslutsprocesser.) Men det är kul att tekniska lösningar bryter ny mark så snabbt. Med tanke på hastigheten så är det nog ganska svårt för oss att föreställa oss hur saker och ting kommer se ut 2030. Ta en titt på bilderna nedan och se hur fel man hade 2018…

  Europeiska bilmärken subventionerade i Kina?

  På tal om politik. Vi har tidigare nämnt att det på EU nivå har aviserats om en anti-subventionsundersökning kring kinesiska elbilar, för att jämna ut konkurrensmöjligheterna mellan europeiska bilmärken och kinesiska. Denna undersökning tyder nu på att det inte bara är kinesiska bilmärken som får subventioner från kinesiska staten, utan även märken som Tesla, Polestar, BMW och Reanult. Alltså de som tillverkar bilar i Kina. Hur ska de tänka här? Känns som att begreppet närproducerat blir mer och mer aktuellt för varje dag… Handelshinder är det sista spelkortet man tar till när man är på väg att förlora en match. Bättre att satsa på CO2 gränser som även skyndar på för en mer hållbar miljö och skyddar EU produkter. Det premierar de investeringar som europeiska leverantörer gjort och gör i grönare och effektivare produktion.