Nyheter från FKG

 • 12 juni, 2020
 • Kompetensutveckling med FKG: COMPETE-NCE

 • Industrin står inför en stor förändring med omställningen, det vet alla om. Svårare att veta är när och hur. Denna typ av ovisshet leder lätt till att man blir lite nonchalant och tänker att man fortsätter på det spåret man kan, det har ju fungerat genom alla år hittills och förändringar har kunnat hanterats tidigare.

  FKG får till sig väldigt många framtidsspaningar, analyser och rapporter från de sofistikerade bolagen, samtidigt som vi medverkar i olika projekt och program som handlar om och visar väldigt mycket på framtiden. Med all denna sammantagna information att stå på så kan vi med säkerhet säga att inför denna förändring måste du handla långt innan det smäller. Omställningen kommer, och om du inte är förberedd och har börjat ställa om innan, så är risken stor att du inte klarar dig.

  “Det verkar även som att Coronakrisen kommer skynda på omställningen till elektrifiering ganska markant, efterfrågan på elektriska bilar har aldrig tidigare varit så hög som den är just nu”, säger Gabriella Virdarson, kommunikatör på FKG.

  Du vet att omställningen kommer, du vet kanske även vad den innebär, men du tänker att du inte behöver börja oroa dig riktigt än. Du har dina kommande 5 år planerade och det känns tryggt. Men vad gör du när dessa 5 år har gått och du märker att du ligger 5 år efter alla andra? Dina kunde väljer andra före dig eftersom de kan erbjuda en mer konkurrenskraftig produkt, med fler egenskaper så som exempelvis datainsamling eller ett mer cirkulärt tänk. Just det, det blir svårt. Det är detta som är anledningen till att vi på FKG tjatar så mycket om att ställa om. Och för att på ett konkret sätt kunna hjälpa dig från början, med att ha 100% koll på vad detta innebär – till att du om 5 år kommer vara fortsatt konkurrenskraftig på marknaden, så har vi nu satt ihop ett program.

  FKG arbetar tillsammans med många andra aktörer både på regional och nationell nivå, vilket gör att beroende på var i Sverige man är belägen, så finns det olika andra aktörer som kan ge ett nyttigt inspel på den här resan. Men oavsett var du befinner dig i landet (eller utanför) så är du varmt välkommen att vara med på allt det vi arrangerar, och be om all den hjälp du behöver. Vi rekommenderar så klart att det är bäst att vara med på allt, för att få helhetsbilden – men det är inget krav.

  Vi har satt ihop ett program som innehåller det vi tycker att ni behöver veta, från att er medvetandegrad ska bli 100%, till konkret hjälp med hur man praktiskt implementerar det teoretiska. Uppstarten kommer vara ett webbinarium med FKG:s Peter Bryntesson, där han tar dig igenom var vi befinner oss nu, varför läget kommer förändras, vad det kommer förändras till och vad som kommer krävas på det stora hela av er som vill genomgå en förändring. Han kommer även berätta lite om vilka andra typer av stödprogram man kan vara med i. Andra punkter på schemat är vilka nya artiklar som kommer finnas i framtidens elektriska fordon, nya affärsmodeller, cirkulär ekonomi mm mm.

  Även om du själv känner att detta inte är nått för dig, lyssna med i alla fall på det första tillfället – kanske får du en uppenbarelse du inte har haft innan. Alla kommer påverkas av omställningen på ett eller annat sätt, och enligt en undersökning som vi har gjort är 2/3 av alla leverantörer inte ens i närheten till förberedda.

  Anmäl ditt intresse för COMPETE-NCE till info@fkg.se, så är du med på utskickslistan och får all information du behöver för att göra denna resa tillsammans med oss.

  Det första tillfället äger rum onsdagen den 17 juni klockan 10.00.