Nyheter från FKG

  • 11 mars, 2020
  • Kina laddar för comeback

  • Det var i Kina det tog fart, mitt i ett av landets flera egna Motowns: Wuhan. Men hur ser Corona-effekten ut just nu i landet? FKG tog hjälp av Kina-experten Frédéric Cho för att checka av temperaturen och allmäntillståndet på Mittens rike.

    De stillastående fabrikerna. ”Kina var först in i Corona-smittan, och nu kan vi se att de även verkar bli först ut. Både antalet insjuknande och dödstalen har sjunkit stadigt under flera veckor. I går (10/3) var Xi Jinping på besök i Wuhan, det är en av flera saker som tyder på att de börjar få kontroll på läget. Botten nåddes vid det kinesiska nyåret, den 23 januari, sedan dess har det stått mer eller mindre still under hela februari. Nu tar ekonomin fart mer och mer. Aktivitetsnivån höjs för varje vecka, antalet fabriker som drar igång ökar och fler och fler arbetare blir friska och går tillbaka till jobbet. Men allt är fortfarande på en mycket låg nivå. Tillväxttalen är exceptionellt låga i landet, första kvartalet 2020 är det svagaste på 40 år.”

    När det är full fart i Kina igen. ”Det kommer att dröja. Så länge det finns risk för bakslag med nya insjuknande vågar ingen dra på för fullt. Vi får vänta till kvartal tre, tills dess kommer det att vara lite trevande. Å andra sidan gör landet en stark comeback jämfört med tillståndet just nu i andra delar av världen. Europa börjar få en del problem och USA är än så länge ett enda stort frågetecken. Sedan har vi andra delar av Asien och flera fattiga länder i Mellanöstern och Afrika … där kan viruset få stora konsekvenser. Ryssland? Där talar myndigheterna om bara ett tiotal fall hittills, men många ifrågasätter den uppgiften.”

    Diktaturer och krishantering. ”Visst, det kan på vissa sätt vara en fördel i ett sådant här sammanhang. Men en dimension som man sällan talar om är att Kina har en förmåga att kraftsamla när det blir kris. Det tycker jag inte att man ska förringa. Kineserna är beredda till stora självuppoffringar om det krävs. Det har jag även sett i en del andra asiatiska länder. Asienkrisen 1997 till 1998, som drabbade Sydkorea hårt, Fukushima-olyckan i Japan, med mera. Befolkningarna har rest sig som en man för att hjälpas åt. Nu ser vi bland annat att de digitala jättarna i Kina försöker hitta olika lösningar för nya, kontaktlösa betalningslösningar för att minska smittspridningen. Även försäkringsbolagen har varit snabba med att få fram produkter som är anpassade till situationen. Och de kinesiska myndigheterna är just nu flexibla med saker som att betala in skatter i tid, för att lätta bördan. Jag kan fråga mig om samma förmåga att mobilisera finns i exempelvis USA? Om viruset får samma spridning där kan det nog bli obehagligare än många anar.”

    Kinas Motown. ”Wuhan är ett av flera Detroit i Kina. Provinsen Hubei, där Wuhan är huvudstad, står för fem procent av Kinas BNP. Enligt en rapport från Dun & Bradstreet har över 50 000 företag direkta leverantörsrelationer till Wuhan, och ytterligare flera miljoner har det i andra hand. Det är verkligen ett fordonsindustriellt nav, och när det ligger nere drabbas OEM:er och underleverantörer direkt. En stor del av fordonskomponenterna exporteras till USA, så de påverkas mest. Klart mer än Europa. Men det handlar inte bara om bilindustrin. Även telekom- och IT-branscherna är stora i Wuhan. Exempelvis har Apples kontraktstillverkare Foxconn en stor fabrik där.”

    Containerbåtarnas återkomst. ”Det går åt rätt håll, men det kommer att vara lite hackigt innan det blir jämn fart på frakterna. På grund av nyckfullheten skjuter priserna i höjden, vilket är en utmaning i sig. På ett eller annat sätt kommer allt det här att svida ekonomiskt. Situationen kräver en hel del flexibilitet, och det kan vara en bra idé att söka efter sekundära leverantörer att förstärka med. Men på det stora hela tror jag att näringslivet är betydligt bättre än de politiska beslutsfattarna på att anpassa sig till situationen.”

    När allt blir normalt igen. ”För Kinas del tror jag att det kommer att stabilisera sig under andra kvartalet, och i tredje kommer det att börja komma igång mer på allvar. Men ur ett globalt perspektiv får vi ha mer tålamod. I dag är cirka 120 länder drabbade, men varje dag får vi rapporter om ytterligare 10 till 15 länder där smittan fått fäste. Det här tar nog hela året att räta ut.”

    Fakta: Frédéric Cho

    Yrke: Oberoende Kina-analytiker. Bakgrund inom bankväsendet, har bland annat arbetat på handelsbanken, SEB och HQ-bank.

    Ålder: 58 år.

    Bor: Stockholm.

    Familj: Fru och två döttrar.

    Intressen: Musik och sport.

    Lyssnar på: Sonny Rollins och Roxy Music.