Nyheter från FKG

  • 13 november, 2018
  • Kapitalet som får dig att komma vidare – så gör du för att få loss pengar till din affärsidé

  • En bra idé går det att komma långt med. Förr eller senare behövs dock en hygglig summa med färskt kapital för att komma vidare. Då finns en rad olika aktörer som FKG rekommenderar att du vänder dig till.

    Ett exempel är Almi Företagspartner. Tanken med verksamheten är just att stimulera företagande ” i syfte att skapa tillväxt och förnyelse i svenskt näringsliv.”

    Hos Almi går det inte bara att få goda råd. De lånar även ut pengar – visserligen till en ränta som ligger över vad en genomsnittlig bank erbjuder, men det handlar ju om just riskvilligt kapital.

    Du kan även vända dig till Almis eget investmentbolag – Almi Invest – som förra året investerade 181 miljoner. I sina kriterier anger de bland annat att ditt företag ska vara unikt och innovativt. Det ska inte heller var äldre än tre år och dessutom ha potential att ta en position på världsmarknaden.

    Grön teknologi kan ge större belopp

    Summorna som det handlar om ligger mellan en och upp till tio miljoner kronor. Men håller du på med grön teknologi har de även en speciell GreenTech-fond som kan tänka sig att investera upp till 50 miljoner.

    Driver du ett SME-företag kan Almi också hjälpa till med så kallade företags­utvecklingscheckar från olika aktörer, bland andra Tillväxtverket. Checkarna från Tillväxtverket är på summor från 50 000 upp till 250 000, och kravet är att du själv satsar lika mycket pengar som du får. Checkarna ska var öronmärkta för externa kostnader i samband med projekt som syftar till antingen internationalisering eller digitalisering.

    – Internationalisering, då kan det handla om att göra olika typer av marknads­undersökningar inför att etablera sig på en ny marknad utomlands. Exempelvis om det finns speciella lagar eller regler som man måste förhålla sig till i landet, säger Heléne Öhrvall, innovationsansvarig på Almi Väst.

    Digitaliseringsprojekten ska syfta till att göra företaget mer effektivt, exempelvis genom att digitalisera interna processer.

    Diskutera projektet först

    När det gäller att söka checkarna ser för­farandet lite olika ut i olika delar av landet, men för Almi Västs del finns det ett enkelt ansökningsformulär på hemsidan. Heléne Öhrvall rekommenderar dock att man börjar med att ringa till någon av Almis råd­givare och diskuterar sitt projekt.

    Under 2018 har Almi Väst haft 13 miljoner i potten och enligt Heléne är det hyfsat lätt att få del av pengarna.

    – Har du ett bra projekt och lever upp till villkoren i övrigt så har du stora chanser, säger hon.

    Hur bra är fordonsindustrins underleverantörer på att söka checkarna?

    – Ganska dåliga, skulle jag säga. Här i västra Sverige så finns det ju gott om företag i den branschen, men vi har inte haft speciellt många ansökningar.

    För dig som är i full färd med att ta dig ut på en internationell marknad finns den statliga Exportkreditnämnden (EKN) som kan assistera på olika sätt.

    EKN ställer upp med garantier när det gäller saker som uteblivna betalningar och kontraktsbrott, men det är inte helt gratis. De tar ut en premie, vanligtvis på runt 0,5 till drygt 1 procent beroende på vilket land det handlar om. (EKN är en av få svenskas myndigheter som faktiskt går med vinst.)

    Råkar du i andra bryderier när du är ute på exportstråt kan du få hjälp av Business Sweden, en organisation som ägs gemensamt av näringslivet och staten. Business Sweden har kontor i ett 60-tal länder världen över och sitter inne på ett diplomatiskt nätverk som du kan ha nytta av. Assistans som kan vara bra att ha när du behöver förstå dig på en lokal marknad, långt, långt hemifrån.