Nyheter från FKG

 • 17 oktober, 2022
 • ”Jag ser inga allvarliga tecken på lågkonjunktur än”

 • Hallå där, Roger Berggren, styrelseordförande på Leax som producerar komponenter till fordonsindustrin, mest med inriktning på kommersiella fordon. Vad förväntar du dig av Stora Leverantörsdagen?

  – Det är framförallt ett tillfälle att stämma var branschen befinner sig, och få information om vilka trender som pågår. Men i år måste jag erkänna att jag till stor del tänker på något annat.

  På vad?

  – Att det fysiska mötet är tillbaka. Möten skapar affärsmöjligheter, och teams i all ära … det sker mycket bättre när man ses på riktigt.

  Du har längtat efter det?

  – Absolut, det har jag. Jag ser fram emot att bli inspirerad och få nya idéer. I slutet av året har vi på Leax alltid ett strategimöte, och SLD ger bra input till det.

  På tal om möten … har du hunnit besöka några av de stora mässorna?

  – Jodå, bland annat var jag på IAA Transportation i Hannover för några veckor sedan. Då undrade jag om så många skulle dyka upp. Men det blev fullt drag, och viktiga personer var på plats. Som sagt, det fysiska mötet har en speciell kraft.

  Hur går det annars för er på Leax?

  – Bra, även om det är tufft med inflationen och energipriserna. Men vi försöker vara proaktiva och parera genom att vara kostnadseffektiva. Samtidigt för vi en tydlig dialog kring kompensation för höjda kostnader när det gäller energi och andra råmaterial.

  Har ni något knep för att få ner energikostnaderna?

  – Ett exempel är Arvika Gjuteri som vi har tillsammans med Sibbhultsverken. Det körs nu delvis på nätterna när elpriset är lägre.

  En energislukande verksamhet?

  – Det drar 50 miljoner kilowattimmar per år!

  Om du tar en titt på de olika marknader ni agerar på, hur ser det ut?

  – I Europa är det fortsatt ganska bra. Bristen på halvledare börjar avta och takten ökar. Samtidigt lever vi med en stor osäkerhet på kontinenten, kopplad till kriget i Ukraina och vi vet inte riktigt var volymerna för 2023 landar.

  Har Ukraina varit en viktig marknad för er?

  – Inte direkt, men indirekt. Jordbrukssektorn i hela Europa påverkas av vad som händer där.

  Asien då?

  – Stökigt. Vi har verksamhet i Kina och där är det fortfarande karantän på vissa ställen, vilket påverkar. Så Kina är svårt just nu. Framför allt är det försäljningen som drabbas när det är komplicerat att få till fysiska möten.

  Går det bättre i Amerika?

  – I Nordamerika har vi inte så mycket verksamhet. Men i Sydamerika, i Brasilien. Där är jordbruksmarknaden positiv och det är ganska bra drag. Summa summarum kan jag inte se några allvarliga tecken på lågkonjunktur än, men vi vet mer när kvartalsrapporterna börjar droppa in inom några veckor.