Nyheter från FKG

 • 12 maj, 2021
 • ”Jag är en stor vän av att ligga steget före”

 • Hallå där Anders Nyström, vd på Bulten. På FKG:s stämma efterlyste du lite mer proaktivitet inför konjunkturförändringar?

  – Det är något jag länge har lyft fram i olika sammanhang där jag träffat politiker. Jag tycker att det finns en tendens att reagera på saker som redan har hänt, istället för att titta framåt och vara förberedd på det som kan komma att inträffa.

  Tänker du så själv?

  – Ja, jag är en stor vän av att ligga steget före. Jag förstår att det inte är de frågorna man vinner val på … proaktiv planering. Men det handlar ju om att ta ansvar.

  Tyckte du att det kunde ha fungerat bättre med åtgärderna nu under pandemin?

  – Det kunde ha varit en större förberedelse. Men när det väl hände så var man trots allt ganska snabb i vändningarna. Nu har vi lärt oss mycket under året som gått, om vad som fungerar bra och mindre bra. Jag hoppas att det blir underlag för framtida åtgärder.

  Om vi får en ny pandemi?

  – Ja, eller andra allvarliga problem som påverkar hela samhället på ett genomgripande vis. Sedan är det så klart även upp till varje bolag att själva vara förberedda.

  Hur förberedda var ni?

  – Vi har produktion i Kina, och när viruset började sprida sig där i februari förra året hann vi lära oss mycket under en tid när de flesta här hemma fortfarande trodde att det bara skulle bli ett mindre utbrott. Jag är tacksam för den kunskap vi hann hämta in, kunskap som vi tog på allvar.

  Ni hann vidta åtgärder?

  – Ja, när det väl började hända på allvar hade vi en plan som vi kunde följa. Vi behövde inte ägna all vår energi åt att släcka bränder.

  Men hur blev 2020 för er?

  – Extremt svängigt. Det började med ett starkt första kvartal, sedan sjönk volymerna ett antal månader. Men i augusti tog det sig igen.

  Vad gjorde ni när allt låg nere?

  – Flera saker, vi använde tiden väl. Vi gjorde förvärv, trimmade våra anläggningar och genomförde andra strategiska åtgärder som vi fick utväxling på sedan. Och vi har kunnat behålla all personal.

  Fick ni ett okej resultat förra året?

  – Helåret blev inte så imponerande på grund av pandemin, men kvartal fyra blev fantastiskt, liksom kvartal ett i år.

  Hur ser läget ut inför andra halvåret i år?

  – Positivt, förutsatt att inte våra kunders produktion störs för mycket av komponentbrist eller något annat.

  Fakta: Anders Nyström
  Yrke: Vd och koncernchef för Bulten.
  Ålder: 56 år.
  Bor: Göteborg.
  Familj: Gift och två vuxna döttrar.
  Intressen: Segling, roadracing och musik.
  Musik: Guitars Unlimited.
  Kör: Volvo XC60.