Nyheter från FKG

 • 27 april, 2022
 • ”IT-säkerheten är lika viktigt som bra bromsar”

 • Lika länge som vi har levt med internet har vi levt med avigsidorna med tekniken: så kallad malware, exempelvis virus och ransomware*. Sedan några år är även våra bilar utsatta för säkerhetsrisker av det slaget, och det gäller att skydda sig.
  – Om inte security och safety går hand i hand kan du inte säga att du har en säker bil över huvud taget, säger Jonas Magazinius, vd på konsultföretaget Assured

  Gamla kärror från 70-talet … de hade sina brister. En del av dem började rosta så fort de lämnade bilhallen, andra hade knappt säkerhetsbälten. För att inte tala om alla avgaser de släppte ut. Men hotet om att hacka dem och styra runt dem på distans, det fanns i alla fall inte.
  – Just den tanken är ofta det första som kommer upp när man talar om datasäkerhet för moderna, uppkopplade bilar. Men det finns mycket annat att tänka på, säger Jonas Magazinius.

  Bilen håller koll på oss
  Han nämner saker som att vi synkar alla våra telefonkontakter med bilens ljudanläggning, och kanske glömmer att radera dem när vi säljer fordonet. Eller att bilen håller koll på precis var vi befinner oss, en kunskap som exempelvis en inbrottstjuv kan ha nytta av, eller en makthavare i ett mindre demokratiskt land. Med mera. Saker som han använder det engelska ordet security för att beskriva.
  Men visst, säger han, det finns även forskare som har lyckats styra bilar av vägen.
  – Alltså … i kontrollerade experiment.
  Bilindustrin annars är duktiga på att det han kallar safety. Det vill säga bilsäkerhet i mer traditionell bemärkelse, med syftning på att avstyra krockar och andra olyckor, samt stöldskydd med mera.
  – Men nu kommer angreppen elektroniskt.

  Dagens bilar har en stor mängd kontaktytor för IT, och var och en av dem är enligt Jonas Magazinius en potentiell säkerhetsrisk som en tillverkare måste kunna parera.
  När FKG:s nyhetsbrev får tag på honom befinner han sig i London.
  – Jag står i ett garage och testar säkerheten på en bil, säger han.
  Vilket märke det handlar om är hemligt.

  Hemgjord standard – en dålig idé
  Assured har flera konkurrenter i Sverige, men enligt Jonas Magazinius har de själva lyckats muta in segmentet automotive.
  Han säger att det finns en rad saker att tänka på för en modern biltillverkare, som att de ska bygga system med krypteringsalgoritmer som håller hela bilens livstid. Sedan börjar det komma standarder – bland andra UNECER 155 och ISO 21434 – som det är bra att förhålla sig till.
  – Det är ingen jättebra idé om varje tillverkare börjar uppfinna sin egen standard, säger Jonas Magazinius och nämner att systemen måste typgodkännas, för varje modell.
  – IT-säkerheten är lika viktigt som bra bromsar.

  Hur skicklig bilbranschen är på datasäkerhet? Företagen sticker inte direkt ut, varken negativt eller positivt, enligt Jonas Magazinius.
  – Men det är ju rätt nytt för fordonsindustrin, om du jämför med traditionell IT.
  Vanliga servrar har hackats under lång tid, och man har haft ett pågående säkerhetsarbete hela tiden.
  – Den nivån kommer det att ta ett tag för automotive-sektorn att nå upp till, säger han.

  Fotnot: Ransomware är programvara som tar filerna i din dator som gisslan, och där du pressas att betala pengar för att komma åt ditt material igen.

  Fakta: Assured
  Företaget är ett konsultföretag som verkar inom IT-säkerhet. Bolaget grundades 2015, har i dag 13 anställda och har sitt säte i Göteborg där också de flesta av kunderna finns. Men de jobbar även internationellt. Assureds kunder finns huvudsakligen inom segment som telekombranschen, energisektorn och automotive.

  Fakta: Jonas Magazinius
  Yrke: VD. Teknisk doktor inom IT-säkerhet.
  Ålder: 41 år.
  Bor: Göteborg.
  Intressen: ”Ända sedan jag fick min första dator har jag varit intresserad av säkerheten kring datorer och velat lära mig mer. En slags hacker? Ja, fast en som höll sig inom lagens råmärken.”
  Familj. Fru och två barn.
  Läser: The Murderbot Diaries av Martha Wells.

  Fotomontage: Bilder från Pixabay och Assured