Nyheter från FKG

 • 27 april, 2022
 • Israel en god matchning för fordonsbranschens tillväxt

 • Snart är det dags för FKG:s Go Inspired resa till Israel som bjuder på ett fullspäckat program med många tillfällen att ta del av nyheter inom fordonsbranschen samt skapa nya kontakter och samarbeten.

  – Det blir en fantastisk möjlighet att ta del av nya innovativa system, digital deeptech och realisering av autonoma fordon, säger Peter Alberius.

  Peter Alberius är ordförande för Svensk-Israeliska Handelskammaren sedan ett par år tillbaka samt även internationell affärsutvecklare på RISE.

  – Israel är ett otroligt spännande land som ligger långt fram när det ny avancerad teknologi inom fordonsbranschen och som har ett fint flöde när det gäller nya start-ups. Det är något jag själv märkt när jag deltagit på Ecomotion week, konferenser och annat. Särskilt intressant är till exempel Mobileye som utvecklar nyckelkomponenter till självkörande bilar som har oerhört komplexa och avancerade förarassistanssystem när det gäller sensorer och att stötta dataanalys för att ta korrekta beslut.

  Flera israeliska företag har redan ett etablerat samarbete med nordiska fordonskunder och Peter Alberius tror på stora möjligheter till spännande synergieffekter om man ser fördelarna med att utveckla samarbeten i stället för att se varandra som konkurrenter.

  – Jag är en vän av handel och både Israel och Sverige har mycket att vinna på att samarbeta och hitta nya partnerskap. Länderna kompletterar varandra väl och genom Israel kan Sverige få hjälp att expandera globalt utanför Europa. I den israeliska affärskulturen är man van vid att bygga samarbeten, de är exportorienterade och har en tydlighet i sin kommunikation där inget är skrivet mellan raderna vilket passar svenskarna. De har också ett stort inflöde av riskkapital där de svenska bolagen generellt är svagare när det gäller att hitta investerare. Sverige är däremot bättre på systemintegration och uppskalning när det gäller att leverera ett fungerande koncept. Vi har en väl etablerad tillverkningsindustri och vi är bra på kvalitetssäkring och det operativa samarbetet. Vi har också en god förståelse för vad branschen behöver.

  Israel är världsledande inom exempelvis cybersäkerhet och artificiell intelligens. Landet har också mycket kunnande inom deeptech som kan vara värdefullt för Sverige och svenska bolag. Det finns en stor potential för gemensamma innovationsprojekt.

  Peter Alberius ser Sverige och Israel som en mycket god matchning och som kan bidra till tillväxt i fordonsbranschen

  – Jag tror att deltagarna på FKG:s resa kommer att bli mycket positivt överraskade av den höga kvalitén på produkterna i Israel samt den goda affärskultur som råder i landet. Dessutom är Israel i världsklass när det gäller att rekrytera kapital. Vi ser en snabb ökning av ekonomiska relationer, handel och samarbete inom innovationsområden mellan svenska och israeliska företag.