Nyheter från FKG

 • 03 augusti, 2019
 • Intressant utveckling kring stärkt Nevs

 • Förvärv och nya strategiska samarbeten under de senaste veckorna. Det händer mycket kring elbilstillverkaren Nevs just nu, mitt i svenska semestertider. Mer får ni veta på FKGs konferens Stora Leverantörsdagen – The Automotive Summit i oktober där Nevs vd, Stefan Tilk, medverkar. Mycket kommer att handla om framtidens mobilitet.

  Men innan dess en liten summering av vad som hänt enbart under juli:

  I början av sommaren förvärvade Nevs det brittiska hjulmotorföretaget Protean Electric och härom veckan presenterades gemensamma nyheter från dem. Från Proteans sida rör det som en teknologi för framtidens mobilitetslösningar, läs i första hand kollektivtrafik, som gör det möjligt att svänga samtliga hjul 360 grader samt att fordonet kan ”knäböja”. Inte helt oväntat bär konceptet namnet Protean 360.

  ”Vad Protean Electric nu lanserar är ett helt nytt och unikt koncept som integrerar avancerad drivlina, styrning och upphängningsteknik inom ett enda paket, som kommer att hjälpa nästa generations kollektivtrafikfordon att bättre uppfylla behoven hos operatörer och användare”, skriver de båda bolagen i ett pressmeddelande.

  I mitten av juli offentliggjordes ett strategiskt partnerskap mellan Nevs och Auto X, en start up inom självkörande bilar.

  ”Partnerskapet siktar mot att introducera den första storskaliga piloten av RoboTaxi (förarlösa taxibilar) i Europa i slutet av 2020. Tanken är att man ska demonstrera och bevisa teknologier och design av ett nytt och revolutionerande fordon, det första i sitt slag som ska skapa mobilitet för en mer hållbar framtid”, skriver de båda samarbetspartnerna i ett pressmeddelande.

  Innan dessa nyheter har Nevs ägare tidigare i år, i slutet av januari. även investerat avsevärda belopp i ett joint venture med svenska Koenigsegg.

  Bild: Protean 360 är ett nytt och unikt koncept som integrerar avancerad drivlina, styrning och upphängningsteknik inom ett enda paket.