Nyheter från FKG

 • 14 februari, 2020
 • Inspirationskick på kvinnlig nätverksträff

 • Årets första nätverksträff med Kvinnan i Leverantörsindustrin var på temat Artificiell Intelligens och arrangerades tillsammans med systernätverket Kvinna i Industrin på Tillväxtverket i Stockholm.
  – Vilken start på året  och vilken inspirationskick, säger Gabriella Virdarson, projektledare för Kvinnan i Leverantörsindustrin.

  Träffen hölls torsdagen den 13 februari och inleddes i vanlig ordning med en trevlig mingellunch med möjlighet att knyta många nya kontakter, och följa upp det man har missat med gamla branschvänner.

  – Dessa stunder är otroligt viktiga, här finns det möjlighet till stöd och råd från personer som befinner sig i samma situation som en själv, som kvinnlig minoritet i en mansdominerad bransch, säger Gabriella Virdarson.

  Efter ett trevligt välkomnande från Tillväxtverkets Gunilla Thorstensson inledde Agneta Jacobson på AI innovation of Sweden med en spännande inspirationsföreläsning på dagens tema. Agneta växte upp i Saltsjöbaden och har efter många spännande sysselsättningar, både i Sverige och i USA, nu under ett par år arbetat med att accelerera tillämpningen av AI i Sverige. Agneta menade att det idag är otroligt viktigt att dela sin data för att kunna bli framgångsrik inom AI – ju mer data att arbeta med desto snabbare lärdom. AI är framtiden och det är inget man ska vara rädd eller naiv inför.

  Precis som FKG tidigare har tipsat om, så uppmanade Agneta alla att gå kursen ”Elements of AI”. En bra grund som man kan ta i sin egen takt utan att känna för stor press. En bra start för att vara uppdaterad och redo för framtiden. För de som känner sig osäkra och obekväma med vad framtiden har att erbjuda avslutade Agneta sin presentation med ett fantastisk och relevant citat – “The best way to predict the future is to event it”.

  Johanna Huggare, Manager Intelligent Machine Platform på Volvo Autonomous Solutions.

  Efter det var det Johanna Huggares tur. Hon är från Göteborg och har gjort karriär inom Volvo, för att i dag kunna titulera sig Manager Intelligent Machine Platform på Volvo Autonomous Solutions. Johanna Huggare har blivit utnämnd till Framtidens kvinnliga ledare och berättade tydligt om sina egna värderingar och hur viktigt hon menade att det var att implementera i den artificiella intelligensen.

  – Om vi nu ska skapa en artificiell intelligens, en supersmart dator som ska avlasta och hjälpa oss människor, då är det ju otroligt viktigt att vi bygger in synsätt som ser till alla olika typer av människor – och djur. Denna datorn måste utgå ifrån mångfald och jämställdhet, den kan inte vara baserad på människans historia.

  Johanna nämnde också många olika exempel från verkligheten där ett icke jämställt samhälle har påverkat bland annat kvinnans säkerhet och möjlighet till användarvänlighet. Krockdockor, röstigenkänningsprogram och rumstemperatur på arbetsplatser är saker som tidigare har utgått ifrån män, där kvinnans säkerhet vid krock i bil, oigenkännlighet vid användning av till exempel Siri och ständiga frusenhet har blivit konsekvenser av denna brist på jämställdhet.

  – Det är ganska häftigt att en kvinna kan baka någon form av intelligens på bara nio månader, men att människan behöver så lång tid på sig att utveckla extern intelligens, menade Johanna och avslutade också med en slagkraftig replik:

  – För mig är teknik makt och demokrati!

  – Det är nog är väldigt bra att ta med sig, de säger ju att data är den nya oljan. Det är mer styrka i framtidens och även dagens komponenter än vad vi kan föreställa oss, säger Gabriella Virdarson.

  Dana Dobrin, Ordförande, Qognica AB

  Avslutade gjorde Dana Dobrin med sin inspirerande berättelse om att vara uppväxt i Rumänien och att komma till Sverige. Dana hade en tuff start men med hjälp av sin bakgrund och sina föräldrar lyckades hon ta sig till tredje från toppen på Volvo.

  – Reinvent your self. Behärska dina rädslor, tänk strategiskt och öva! Lägg passion i allt du gör. Jag jobbade en gång med att sortera fakturor, men jag lärde mig att hitta en passion i det, och lärde mig på så sätt kundregister, beställningar och sortiment. Man kan öva sig att hitta passion i allt, och det är jätteviktigt.
  Sammantaget var det en fantastisk dag med mycket pepp och inspiration.

  – En sista sak jag vill nämna är det som sades om hur vi ska få fler kvinnor till branschen. Det handlar inte om att få kvinnor intresserade, utan att behålla deras intresse. Vi föds alla med samma teknikintresse, tjej som kille. Men något händer mellan femte och nionde klass, bådas intresse minskar men mest tjejernas. Det är så viktigt att vi agerar som en bra förebild, säger Gabriella Virdarson och avslutar:

  – Johanna Huggare gjorde det så tydligt; när ens dotter frågar hur man byter däck på en bil så ska man som mamma inte svara att man inte vet. Även om det är så att man inte vet, så kan man säga att man ska göra det när dottern har gått och lagt sig. Man måste tänka mycket på hur man själv uppfattas, för att våra barn inte ska halka in i samma spår som vi själva är uppvuxna i och formade av.

  Stora bilden ovan: Anna Bird, Verksamhetsledare MITC.