Nyheter från FKG

 • Innovation och hållbarhet i fokus i FKG:s IAA-monter

 • Flera företag är redan klara för att medverka i FKG:s samlingsmonter på IAA Transportation 2022 den 20-25 september i Hannover. Ett av dem är Flexound Augmented Audio som ser fram emot att få demonstrera sin teknik och nätverka på mässan.

  Med en samlingsmonter på IAA Transportation vill FKG supporta svenska företag att visa upp sin kapacitet och knyta nya kontakter eller stärka befintliga samarbeten med internationella kunder. Fokus i montern ligger på leverantörer av ingående komponenter, tjänster och lösningar för tunga fordon och transport. Satsningen görs med profileringen av svenska styrkor som hållbarhet, innovation och samarbete.

  – Det betyder mycket att tillsammans med andra högteknologiska företag i montern få visa framstående skandinavisk innovation, säger Isak Olevic, VD.

  Flexound har utvecklat ett ljudsystem där man inte bara hör, utan också känner ljudet genom vibrationer. Tekniken utvecklades ursprungligen som en ljud- och vibrationsterapi för handikappade och autistiska barn. Numera är två stora verksamhetsområden entertainment för ljudvibrationer i biostolar och gamingstolar, möbler samt kontorsstolar. Dock ligger Flexound´s strategiska huvudfokus inom Automotive (Fordonsindustrin).

  – Tekniken innebär många fördelar för förare och passagerare då ljudsystemet integreras i stolarna. Vibrationerna förbättrar ljudkvaliteten samt ökar tydligheten vid telefonsamtal och annan kommunikation. Den ger också föraren fysisk feedback med taktila säkerhetsvarningar som ökar förarens uppmärksamhet. Om föraren till exempel börjar bli trött så kan stolen varna genom vibrationer och verka förebyggande i kombination med ett DMS (Driver Monitoring System) och ADAS-system (Advanced DriverAssistance System). Vibrationerna förbättrar ljudmiljön i fordonet, kan kombineras med aktiv brusreducering (Active Noise Cancelling) och ökar även välbefinnandet genom ”vibro-akustisk” massage som bland annat lindrar stress och muskelspänningar, samt stimulerar blodcirkulationen vilket är viktigt vid långkörningar.

  Mässans ambition är att bredda från fokus på fordonen till fokus på funktionen att flytta gods och människor. Ett uttalat mål är att skapa kontaktyta mellan aktörer inom kommersiella fordon, bussar och logistik med de leverantörer och tech-bolag som kan möjliggöra hållbar utveckling.

  Flexound har varit med på mässan en gång tidigare och ser det som ett bra tillfälle att ta del av andra nya innovativa lösningar och hitta samverkanspartners.

  – Det är spännande att se vart vindarna blåser och hur fordonsbranschen adapterar till det här nya landskapet med elektrifiering, digitalisering och automation. Lastbilstillverkarna har mycket ny teknik när det gäller till exempel radar och kameror. Där behöver vi samverka med Tier 1-leverantörerna och implementera vår teknik och tillsammans leverera ett komplett system för att nå de stora OEM:erna, säger Isak Olevic.