Nyheter från FKG

 • 17 januari, 2024
 • Initiativ för grönare komponenter samlar branschen

 • Fokuset på hållbarhet blir allt starkare och inom fordonsindustrin pågår ett intensivt arbete för att hitta nya idéer och innovationer.
  För att elda på har organisationerna CLEPA och FIGIEFA format initiativet FAAS (Forum on Automotive Aftermarket Sustainability).

  Då samlades närmare fyrtio intressenter – leverantörer, bildelsleveantörer och interntionella inköpgrupper – för ett kick off-möte under Automechanika-mässan i Frankfurt.

  Gemensamt arbete
  Initiativet kommer från CLEPA – FKG:s europeiska paraplyorganisation – och FIGIEFA som samlar de europeiska distributörerna av komponenter.
  Idén med FAAS är att jobba gemensamt för att åstadkomma förändringar med fokus på fyra områden:

  • Fördjupning om koldioxidavtryck. Analyser av nuläget och sökande efter lösningar.
  • Återtillverkning av komponenter.
  • En standardiserad metod för beräkning av komponenternas koldioxidavtryck.
  • Optimering av logistik och leveranskedjor.

  Under Futurmotive-kongressen i Bologna i november presenterade sig gruppen mer officiellt och höll även sin första Sustainability Day – ett event som är tänkt att återkomma årligen. Under mötet hölls presentationer och paneldiskussioner med fokus på vilka utmaningar som finns och vad som krävs – innovationer med mera – för att nå visionen med noll koldioxid-utsläpp. Det blev även ett bra forum för kunder, leverantörer och start-ups att träffas och nätverka på. Bland de medverkande fanns representanter för Bosch, IBM, Frauenhofer IPA med flera.
  FAAS har nu även ett eget sekretariat där tre personer tagit plats. Det är Laurence Eeckhout, senior advisor på FIGIEFA och José Almeida, market affairs manager på CLEPA. Nästa steg är att i början av 2024 registrera sig som en icke vinstdrivande organisation enligt belgisk lag och att välja sin första styrelse.

  Inhemsk dialog
  Även i Sverige pågår ett arbete.
  – Nationellt har vi en dialog kring hållbarhet och ökad cirkularitet sett till bildelar och bilkvalitet med Svenska Fordonsbranschen som företräder nationella bildelsleverantörer som Mekonomen, Meca, Atoy, KGK med flera, säger FKG:s Peter Bryntesson.

  Fakta: Var med och bidra
  Hittills har 30 företag, organisationer och andra intressenter anslutit sig till arbetet med FAAS. Intresserad av att vara med? Anmäl dig här.
  Mer info: www.faasforum.eu