Nyheter från FKG

 • 14 april, 2021
 • Ingen länk får fattas i den gröna värdekedjan

 • Hållbar produktion är i fokus på årets Klusterkonferens som äger rum den 5-6 maj. Vilka steg har tagits och vad kommer att hända framöver?

  Volvo AB, Volvo Cars och Scania samt Fordonskomponentgruppen kommer att ge konkreta exempel på åtgärder som redan har införts och sådant som är på gång inom hållbarhetsfrågan.  

  Temat för året är den gröna värdekedjan. Under konferensdagarna kommer företagsledare och forskare att berätta vad som har hänt den senaste tiden, och vilka effekter det har på hela värdekedjan.

  Konferensen arrangeras av produktionsklustren tillsammans med ledande FoU-aktörer i Sverige. Medverkande är fordonsindustrin i Sverige i samarbete med Fordonskomponentgruppen, RISE, SuPr/Södertälje Science Park, Produktion2030 och FFI Sustainable Production.

  – Klustren handlar om samverkan och miljöfrågan är den viktigaste fråga vi behöver samverka kring i hela innovationssystemet. För detta behöver vi hållbar produktion ur alla aspekter: ekonomiskt, socialt och miljömässigt, som effektivt kan förse marknaden med framtidens innovativa produkter, säger Boel Wadman, klustersamordnare.

  Den svenska fordonsindustrin har därför initierat en struktur för samordning av forskning och utveckling – The Swedish Manufacturing R&D Clusters.

  – Vi vill ha en bredd på konferensen där representanter från olika företag berätta hur de tänker inför framtiden och hur de rent konkret ska genomföra en förändring mot en mer hållbar produktion. Det gäller att skapa en samsyn och se till att det inte fattas någon länk i den gröna värdekedjan, säger Carina Egeman, programkoordinator på RISE.

  För att nå klimatmålen har flera företag valt att engagera sig djupare i värdekedjan.

  – I Volvo Cars fall vill vi nå uppsatta KPI för minskad användning av vatten, material och energi i tillverkningen av våra produkter, säger Anna Davidsson, Volvo Cars.

  – Det blir ett bra tillfälle att ta del av ny forskning, de senaste resultaten och lära sig mer om ny teknik samt nätverka och knyta nya kontakter som kan leda till nya samarbeten. Vi har verkligen steppat upp och tagit ett stort kliv framåt i vårt miljöarbete ute i fabrikerna och hållbarhetsfrågan har fått en helt annan tyngd, något som kommer att märkas i framtida investeringar, säger Lena Moestam, Volvo Group Trucks Operations.

  Scania, som nyligen startat sitt nya gjuteri i Södertälje, har också full fokus på hållbar energi.

  – Konferensen kommer att ge en bra överblick över vilken forskning som pågår inom olika kluster och lära oss mer om hur vi kan främja vår kompetensutveckling inom hållbarhetsområdet. Scania är engagerad i alla åtta kluster och är ordförande i fyra av dem. Det är alltid spännande med nya projektidéer men om jag vore tvingad att välja ett så tycker jag att Digital Manufacturing är mest intressant eftersom det är så övergripande och tillämpbart i flera områden, säger Mariam Nafisi, Scania CV AB.

  Ledare från Volvo AB, Volvo Cars och Scania CV kommer att ge konkreta exempel på vad de redan har infört och vilka planer man har för ytterligare hållbarhet i produktionssystem och värdekedjor.

  Konferensen är digital, engelskspråkig och kostnadsfri, men endast anmälda personer kan medverka och få del av presentationerna i efterhand. Boka in 5-6 maj 2021 i din kalender!

  Länk till anmälan!