Nyheter från FKG

 • 18 januari, 2023
 • IAC:s vd om elprisstödet: ”En helt oacceptabel förhalning”

 • Pandemin var en smäll för leverantörsindustrin. Men Dan Nilsson, vd på International Aluminium Casting (IAC), menar att det på flera sätt är ett tuffare läge för branschen nu, med galna energikostnader och ett elprisstöd som lyser med sin frånvaro.
  – Covid-pandemin hanterades på ett mycket bättre sätt av myndigheterna, säger han.

  IAC, med fyra fabriker i Sverige och en i Estland, har aluminiumgjutning som kärnverksamhet. Aluminium har en smältpunkt 660 grader, och det går åt en del energi för bolaget. Nu tycker vd Dan Nilsson, och många med honom, att dröjsmålet med utbetalningen av det statliga energiprisstödet är under all kritik.
  – För egen del har vi hittat en modell för att partiellt klara det, där de flesta av våra kunder har gjort vad de har kunnat och gått med på att vi tar ut en viss kompensation för ökade energikostnader. Men det har varit långa brottningsmatcher för att få det på plats. Så även om det är påfrestande för oss att vänta på att staten betalar ut stödet ska vi kunna hålla oss flytande, säger han.
  IAC:s storlek gör att de har ett hyggligt förhandlingsläge gentemot sina kunder – varav flera storföretag i fordonsindustrin. Men, säger han, för många av de mindre branschkollegorna är situationen säkerligen annorlunda. För dem är dröjsmålet med betalningarna helt förödande.
  – De har hamnat i en extremt ogynnsam situation.

  Svagt – oavsett vilket block som styr
  Enligt Dan Nilsson är det svagt av regeringen att inte kunna lösa utbetalningarna snabbare.
  – I vår eller förhoppningsvis senast framåt sommaren … vi har inte fått några tydliga besked om när det ska ske. Det är en mycket vagt och en helt oacceptabel förhalning.
  Han är noga med att inte göra partipolitik av kritiken.
  – Det handlar inte om vilket block som styr. Men det tar för lång tid.
  Han tror dock inte att vi att kommer att se en mängd konkurser i gjuteribranschen på grund av det här.
  – Eftersom man utlyst att pengarna kommer så småningom kan nog de flesta trots allt lösa det med hjälp av banker och andra kreditgivare. Därför tror jag inte att vi kommer att se eskalerande konkurser. Men nu gäller det för hundan att staten betalar ut pengarna så fort som möjligt, läget är mycket ansträngt.
  Hur ser det ut i övrigt för IAC, har ni ett bra orderläge?
  Om inte något oförutsett händer ser det faktiskt rätt bra ut med för det första halvåret 2023, längre än så kan jag inte bedöma. Men allt är beroende av vad som händer i omvärlden. Förutom Ukraina finns det annat som oroar, som de ökade spänningarna mellan Kina och USA och relationerna mellan Nord- och Sydkorea.
  Pandemin finns fortfarande kvar, märker ni av det?

  – Sjuktalen är något förhöjda och jag var själv krasslig över nyår. Men hur det än har varit under pandemin … energikrisen är betydligt tuffare för oss och andra att klara av.
  Sverige har hanterat covid bättre än elprisstödet?
  – Pandemin tycker jag hanterades exemplariskt i på många sätt, med energin är det tvärtom. Nu krävs det att de statsbärande partierna ser till att bryta det låsta läget. Det behövs blocköverskridande överenskommelser så att vi inte står här igen om fyra år, det är förbannat viktigt.

  Fakta: IAC
  IAC är en förkortning av International Aluminium Casting. Företaget har sitt huvudkontor i Eskilstuna. Kärnan i verksamheten är tillverkning av gjutna komponenter i aluminium, exempelvis motorhus, ventilhus, kolvar med mera. De har tillverkning i Eskilstuna, Ankarsrum, Tenhult och Hultsfred, samt i estländska Tartu. Företaget har 250 anställda och omsätter cirka 500 miljoner.