Nyheter från FKG

 • 21 april, 2020
 • ”Hyfsat tryck” på Lideco

 • Stora som små – de flesta företag som levererar till fordonsindustrin har blivit påverkade av läget. Men på Lideco som tillverkar verktygskomponenter är det ”hyfsat tryck”.

  – Orderläget är ganska bra, säger vd:n Peter Nilsson (bilden).

  En anledning kan vara att deras leveranser inte handlar om produkter som går direkt in i produktionen. Verktygstillverkning är mer framåtriktat.

  – Vi påverkas inte lika snabbt som många andra. Fast det är klart att vi har sett en tydlig nedgång. Bland annat tillverkar vi även reservdelar, allt från stansar och dynor till verktygskomponenter som styrelement och gasfjädrar. Allt sådant har det ju behövts mindre av nu, säger Peter Nilsson.

  Korttidspermitteringar eller andra åtgärder för att skala ner kostnader har de inte behövt ta till än.

  – Det finns en åtgärdsplan, men än så länge har vi satsat på förbättringar och utbildningar när det har blivit tid över.

  Möjligtvis kan det bli en förskjutning av coronaeffekten för vår del, att en del projekt hos kunderna skjuts fram några månader.

  – Vi får vara beredda på det.

  Hur stor del av er omsättning kommer från fordonsindustrin?

  – Cirka 50 procent. I övrigt levererar vi bland annat till ventilationsindustrin och elbranschen. Rack och hyllor till butiker är ett annat segment.

  Ligger ni väl till när det gäller branschens transformation?

  – Ja, det har vi jobbat med under lång tid.

  Ni är redan på den bollen?

  – Så skulle jag bedöma det. Vi tar hela tiden steg i den riktningen.

  Fakta: Lideco har sitt säte i Dalstorp utanför Borås. Företaget har 23 anställda och en omsättning på cirka 80 miljoner. Bland kunderna finns bland andra Volvo Cars, Scania och Gestamp HardTech.

  Bild: Igång med produktionen. Lideco i Dalstorp har klarat sig undan det mesta av krisens verkningar. – Det har varit saker att göra hela tiden, säger vd:n Peter Nilsson.