Nyheter från FKG

  • 14 november, 2023
  • Holsby Metall: ”Vi har fått bli rätt mångkulturella”

  • När industrin ställer om mot mindre koldioxidavtryck är jakten på nya sätt att jobba intensiv. I det perspektivet har även äldre och beprövade metoder fått ny aktualitet, som varmpressning, 
    – Det har vi hållit på med i 80 år här, säger Mikael Fasth, vd hos nyblivna FKG-medlemmen Holsby Metall i Småland.

    Metaller är något han har jobbat med hela sitt arbetsliv.
    – Jag kommer från aluminiumbranschen, men 2004 sålde jag mitt företag till en större koncern, säger Mikael Fasth.

    Förvärvade familjeföretag
    Han stannade kvar som platschef ett antal år till, men 2011 fick Mikael Fasth och kompanjonen Simon Nilsson möjlighet att förvärva familjeföretaget Holsby metall, med anläggningar i Holsbybrunn och Vetlanda. En verksamhet där de såg potential att växa. Vilket visade sig vara en bra prognos.
    – När vi kom in som ägare låg omsättningen på 40 miljoner, det har vi dubblat flera gånger om sedan dess, säger han.
    Nyligen blev de medlemmar i FKG.
    – Det är en väg till att bygga nätverk och dra nytta av kunskaper som andra har, företag som brottas med samma frågeställningar som vi gör.
    Nu står de inför att expandera ytterligare.
    – Jag kan inte gå in på det närmare än, men vi ser möjligheter att gå in på nya marknader, säger Mikael Fasth.

    Metod som sparar både koldioxid och material
    En av huvudgrenarna för Holsby Metalls är att tillverka komponenter i aluminium och mässing genom processen varmpressning. En metod som har flera fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv.
    – Det blir minimalt med spillmaterial, du kan spara upp till 50 procent av materialet. Koldioxidutsläppen är dessutom upp till 30 procent lägre jämfört med att bearbeta bort metallen.
    Blir det lika bra resultat?
    – Bättre. Det ändrar strukturen på metallerna på ett positivt sätt.
    Siffrorna är högintressanta för kunderna, som till stor del finns inom fordonsindustrin och kombinationen gedigna kunskaper och skickligt affärsmannaskap har gjort att efterfrågan på Holsby Metalls komponenter med lågt klimatavtryck lyft omsättning och resultat. Något som har gett utrymme till ständigt nya återinvesteringar.

    Kompetensförsörjningen en utmaning
    Men tillväxten, hur välkommen den är, skapar sina egna svårigheter. För i takt med att efterfrågan ökat har fler händer som kan hjälpa till i produktionen behövts, och en bit från de folkrika storstadsregionerna är kompetensförsörjningen en utmaning. På Holsby Metall har invandring från andra länder blivit en lösning.
    – Vi har anställt många via yrkeshögskoleutbildningar. Sedan har vi även haft egna projekt där vi har låtit nyanställda läsa till exempel SFI på arbetstid.
    Alla världsdelar finns i dag representerade på företaget.
    – Man kan säga att vi har fått bli rätt mångkulturella, säger Mikael Fasth.

    Fakta: Holsby Metall
    Företaget har 117 anställda och omsatte förra året 284 miljoner. Holsby metalls anläggningar finns i Holsbybrunn och Vetlanda. I Holsbybrunn arbetar de med varmvalsning medan anläggningen i Vetlanda tillverkar komponenter av extruderade aluminiumprofiler. Förutom fordonsindustrin arbetar de även mot branscher som bygg, VVS och infrastruktur. Bland komponenterna de levererar finns bland annat delar till växellådor och motorer för både personbilar och tunga fordon. Företaget gör även viss montering samt erbjuder ytbehandling via underleverantörer. Kunderna finns huvudsakligen i Europa, men i vissa fall har de följt med kunder till andra delar av världen, exempelvis Asien. 

    Foto: Thomas Drakenfors