Nyheter från FKG

 • 03 juli, 2024
 • Heléns Rör om SLD: ”Ett forum vi trivs i”

 • Agendan för årets Stora leverantörsdagen – den 10 oktober – börjar ta form och för Dick Lewander, sales manager på Heléns rör, är det en given notering i kalendern.
  – En mycket bra mötesplats som jag tidigt reserverar i agendan och inte gärna missar, säger han.

  Heléns rör är ett av de där företagen som varit med mer eller mindre från början när FKG startade för 30 år sedan, vilket även inneburit att de varit inbjudna till alla SLD-event.
  – Jag minns exempelvis i maj 1999 när SLD tog plats på Lisebergs konferensanläggning. Volvo hade nyss blivit uppköpta av Ford och blivit en del av Premier Automotive Group, säger Dick Lewander.
  I samband med det skedde en del strukturförändringar i branschen.
  – Outsourcing via tier 1 och 2 etcetera var heta teman, vilket vi underleverantörer anpassade oss till. Det kom också en del nya krav, exempelvis uppgraderade kvalitets- och leveranskrav som vi i branschen hanterade klokt.

  Starkt fokus på hållbarhet
  Med sitt långa perspektiv har han kunnat följa en rad andra fokusområden som FKG har lyft fram genom åren. Som automatisering, globalisering, tillverkning i lågkostnadsländer med flera.
  I dag är det hållbarhetsfrågorna som är högst upp på agendan för branschen. För en stålgrossist innebär det att allt kring saker som koldioxidfri ståltillverkning är högintressant.
  En del kritiska röster har dock höjts om satsningarna på det fossilfria stålet. ”Drar för mycket energi” och ”kostar för mycket” med mera.
  Dick Lewander tillhör dock de förväntansfulla. Men, säger han, vi behöver ha lite tålamod.
  – Jag tror att det kommer att bli snarlikt som med elbilarna. Alla kommer inte att gå ut och köpa en batteridriven personbil i morgon. Några kommer att köra hybrider och bränslesnåla fossilbilar som dellösning, andra kommer att välja att köra på HVO.
  Enligt honom kommer omställningen sannolikt att ske genom ”fokuserade steg i rätt riktning”.
  – Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas i vår gemensamma omställning, men vi behöver göra det successivt för att bibehålla balansen. Vi har redan idag tagit stora steg jämfört med för bara några år sedan och det finns bra handlingsplaner som har rätt riktning, säger han.
  Heléns rör har målet att nå net zero när det gäller direkta och indirekta utsläpp (scope 1 och 2 enligt Greenhouse Gas Protocol) i mars nästa år.
  – Sedan får vi invänta alla pågående actions och investeringar runt scope 3 (indirekta utsläpp från värdekdjan) för att landa även de bitarna.
  Företaget har också gjort ett åtaganden i linje med EU:s gröna giv och Paris-avtalet om att vara klimatneutrala senast 2050.
  – Även användningen av höghållfast stål och därigenom viktreducering fortsätter att öka för oss. Och produktionen via skrotbaserat förmaterial kompletterar lösningarna för fossilfritt stål.
  Att kunna diskutera frågor av det här slaget med andra FKG-medlemmar tycker han är en av fördelarna med att delta på Stora leverantörsdagen.
  – Man får vara med på ett tidigt stadium och kan påverka tillsammans. SLD är ett forum som vi trivs i, säger han.
  Ett annat starkt nutidsfokus för Heléns rör är att vara en attraktiv leverantör till högautomatiserade produktions- och monteringslinjer, vilket ställer höga krav på precision i leveransen av insatsvaror som rör och stång.
  – Ska det fungera störningsfritt utan handpåläggning gäller det att kunna leverera utan avvikelser.

  På väg uppåt
  Konjunkturen har varit tuff det senaste året. Men för någon som Dick Lewander, som är gammal i gemet, är det invanda villkor.
  – Allt går i cykler, och nu ser det ut som om konjunkturen är på väg uppåt igen senare i år.
  Ni deltar som utställare på SLD, vad kommer ni att fokusera på i er monter?
  – Mycket kommer att handla om hållbarhet och hur vi arbetar med vår supply chain ihop med våra leverantörer. Vi kommer även att tala om vår produktportfölj och vårt erbjudande, saker som vi hela tiden anpassar efter kundbehoven. Störningsfri produktion, total cost-diskussioner och hur vi tillsammans når de bästa förutsättningar är också viktiga fokusområden för oss.
  Hinner ni även med att ta del av föredragen?
  – Ja, det gör vi, och man har alltid några insikter med sig hem. Från de senaste mötena minns jag bra föredrag från bland andra Scania, Volvo AB, Aurobay, Polestar och Nordeas chefsekonom. Mycket bra alltihop.

  Fakta: Heléns rör
  Företaget grundades 1927 i Halmstad av entreprenören Paul Helén. Samma år startade även Volvo sin verksamhet i Göteborg och Heléns rör, som var med från början, har leverantörsnummer 856 i Volvos administrativa system som i dag listar hundratusentals underleverantörer.
  Heléns rör har cirka 250 medarbetare och omsätter runt 1,8 miljarder. Förutom i Sverige har de verksamheter i Danmark, Finland och Baltikum. Utöver försäljningen i Norden exporterar Heléns rör till bland andra Tyskland, Polen, USA, Mexiko, Baltikum med flera. Företaget ingår idag i Van Leeuwen gruppen NL som i år firar 100 år.

  Fakta: Stora leverantörsdagen 2024
  SLD 2024 arrangeras den 10 oktober på Uni3, Geely Tech center på Lindholmen i Göteborg. Årets tema är Driving change: Redefining market dynamics. Klara som talare är Francesca Gamboni (Chief Supply Chain Officer Volvo Cars), Matthias Zink (President CLEPA & CEO Automotive Schaeffler Group), Malin Frenning (VD RISE), Frederic Cho (Kinaexpert), Annika Winsth (chefsekonom Nordea), Madeleine Sjöstedt (generaldirektör Svenska institutet), Mitha Schultz (VDA:s Brysselchef). Även ett toppnamn från Scania väntas tillkomma. Kvällen före, den 9 oktober, arrangeras branschens firmafest i form av en mingelmiddag med drinkar. Liksom förra året blir det på Kooperativet, på gångavstånd från hotell och konferenslokal. 

  Anmälan till SLD öppnar vecka 27. Medlemmar i FKG går in till rabatterat pris. Mer information: https://fkg.se/aktiviteter/sld-2024/

  Fakta: Ställ ut på SLD
  För den som vill ställa ut på Stora leverantörsdagen finns fortfarande plats. Intresserad? Kontakta lina.galow@fkg.se