Nyheter från FKG

 • 30 mars, 2022
 • Hårda bud i ett gynnsamt läge

 • Pandemin ställde till en del för komponenttillverkaren Prestando som levererar till tung fordonsindustri på en internationell marknad. Utrustning som behövdes för ett stort uppdrag blev försenad från Kina. Sedan kom dubblerade materialpriser på det.
  – Och när det började ordna till sig med den saken dök det här med Ukraina upp, säger vd:n Håkan Jönsson.

  I slutet av 2020 fick Prestando, med anläggningar i Trelleborg och Kalmar och sammanlagt 80 anställda, en riktigt bra möjlighet.
  – Ett stort jobb, som mer eller mindre fördubblar vår omsättning, säger Håkan Jönsson.
  För att klara av det krävdes dock en del investeringar. Förutom nya, automatiserade svetsceller behövde de bland annat beställa nya produktionsverktyg från Kina. Men eftersom pandemin fortfarande var på topp kunde de inte åka till fabriken och övervaka tillverkningen av verktygen på plats.
  – När vi sedan fick dem, en månad för sent, var det en del fel på utrustningen. Den saken fick vi ägna två månader åt att ordna själva.

  Materialpriserna sköt i höjden
  Ett glapp på tre månader alltså, vilket ställde till nya problem. Eftersom Prestando redan köpt in en hel del material för att kunna starta projektet blev de tvungna att ligga ute med mycket pengar. Kassaflödet och likviditeten blev lidande.
  Efter semestern 2021 kom ett nytt bekymmer, när materialpriserna fördubblades.
  – Nu, i början av kvartal ett började det rätta till sig, och då kom det här med Ukraina.
  Ett givet sätt att mota utmaningarna skulle kunna vara att höja sina egna priser, för att väga upp för de ökade materialkostnaderna? Håkan Jönsson suckar.
  – Det var precis ett sådant samtal jag hade innan vi påbörjade den här intervjun, säger han.

  Hyfsade betaltider
  Mycket att stå i alltså. Men samtidigt en stor glädje över en rejäl affär som de ändå ror i hamn. Och sedan finns det ju annat att glädja sig åt, saker som många andra brottas med. Som betaltiderna.
  – Den saken fungerar faktiskt bra för oss, våra kunder är hyfsat duktiga.
  Nu ser han, trots allt, en starkt tillväxt för Prestando, ett familjeföretag grundat 1959 som han och hans bror driver tillsammans med en gammal vän.
  – Även mina söner och min brorsöner jobbar i firman, säger Håkan Jönsson.
  Du verkar ha ett ganska tufft jobb?
  – Ha, ha, ja, men jag har vanan inne från tidigare kriser, som efter finanskrisen 2008. Det var hårda år. Men visst, det är inget för den som vill ha lugn och ro.