Nyheter från FKG

  • 13 december, 2023
  • Hårda bud för gjuteriet när elpriserna tiodubblades

  • Energipriserna under förra hösten var brutala, särskilt för energiintensiva verksamheter som gjuterier. Fundo Components i Charlottenberg exempelvis, som precis tagit sig igenom en tuff tid. Där reagerade ledningen snabbt. 
    – Kostnaden ökade med tre miljoner i månaden, vi var tvungna att agera, säger platschefen Mikael Wandér. 

    Enligt Mikael Wandér är tuffa tider något aluminiumgjuterier är vana vid. Plötsligt förändras marknaden och alla förutsättningar, och de tappar projekt och kunder.
    För några år sedan såg Fundo Components slutet på en längre sådan period.
    – Men lagom till att det började stabilisera sig kom det där med elpriserna, säger Mikael Wandér.

    Mikael Wandér.

    Energifrossa i Europa
    När Rysslands krig mot Ukraina drog igång förra året, och när gasflödet genom Nordstream började sina på grund av sanktioner och politiskt rävspel, fick Europa energifrossa.
    Fundo Components, som sedan decennier haft el som enda energikälla, har med stolthet kunnat marknadsföra sig med bra hållbarhetsvärden.
    – Den gröna omställningen som alla talar om … den gjorde vi redan för 40 år sedan, säger Mikael Wandér.
    En bra USP, inte minst eftersom de har den hållbarhetsfokuserade fordonsindustrin som en viktig nisch – företaget gör bland annat växellådsdelar till tunga fordon.
    Men eftersom de precis kommit ur en period med lägre efterfrågan hade de inte kunnat teckna upp sig på längre energiavtal med bättre villkor när elpriserna sköt i höjden under augusti och september förra året. Företaget låg istället och betalade direkt mot spot-marknaden.
    – Våra timpriser ökade med en faktor på tio, säger Mikael Wandér.
    För att inte bli ekonomiskt dränerade fick de snabbt genomföra en rad åtgärder. Den viktigaste var att förändra skiften så att de kunde producera under tider på dygnet när elpriserna var låga. Framåt tiotiden på kvällen, när de flesta av oss andra drar oss mot sovrummet, klädde Fundo Components gjuteriarbetare på sig overallerna och började jobba.
    – Sedan körde vi fram till sex på morgonen.
    Precis innan taxorna gick upp på morgonen stängde de ner och gick hem.

    Tog sig över puckeln
    Även helgerna – med låga energipriser – blev ockuperade av arbete. Så där höll de på tills den värsta prispuckeln var över framåt slutet av september.
    Ansträngande för medarbetarna? Absolut, enligt Mikael Wandér. Men de hade inga problem med att få folk att ställa upp. På bara en vecka lyckades företaget skifta om till de nya arbetstiderna. Fantastisk uppslutning, tycker han. Men de har en viss rutin på att tackla utmaningar.
    – Fundo har varit med om många tuffa omställningar genom åren. En gång i tiden var vi uppe i 600 anställda.
    Även på andra sätt började de tänka mer i termer av energisnålt förra hösten, vilket de fortsatt med. Smältugnarna till exempel. De går visserligen inte att släcka ner helt när ingen är på plats, eftersom det tar lång tid att värma upp dem igen. Men nu när helgerna är arbetsfria igen skruvar de ner effekten till ett standby-läge på fredagseftermiddagarna. Det drar ner energiåtgången med cirka 70 procent under lediga dagar. Företaget har även satsat på ett kontrollsystem som håller koll hur de startar upp sina maskiner, för att undvika förbrukningstoppar som obönhörligen leder till högre priser.
    – Allt det här jobbar vi med att förfina ner på detaljnivå.
    Hur har det gått med energiavtalet, har ni en bättre deal nu?
    – Ja, vi har säkrat ungefär hälften av våra behov de kommande två åren. Resten tar vi på spotpriser.

    Fakta: Fundo Components 
    Företaget grundades 1951, har cirka 70 anställda och omsätter runt 150 miljoner per år. Förutom fordonsindustrin arbetar de även med delar till båtmotorer och mot verkstadsindustrin. Fundo Components ägs sedan 2014 av Sibbhultsverken Group.