Nyheter från FKG

 • 26 maj, 2021
 • Har kommit ut starkare efter coronastålbadet

 • Hydal Aluminium Profiler AB är nya medlemmar i FKG och satsar nu för att kunna öka sin kapacitet med 50 procent under 2021.

  – Vi har investerat i nya maskiner för att klara större volymer och anställer fler operatörer samt en säljare inför hösten för att få in fler nya kunder, säger Petra Olsson, vd.

  Hydal Aluminium Profiler har levererat komponent- och systemlösningar baserade på strängpressade, ytbehandlade och bearbetade aluminiumprofiler till nordisk och europeisk industri sedan 1963.

  – Vi har varit leverantörer till bilindustrin i många år och 95 procent av vår produktion består av aluminiumprofiler till tunga fordon. Vi har växt med Scania lastbilar och har ungefär 400 artiklar i vårt sortiment men det tillkommer nya hela tiden. Det handlar om skärande bearbetning och montering av detaljer utspridda över hela fordonet så det är väldigt blandat. Nu har vi investerat i en ny maskin för CNC-bearbetning för att klara större volymer när det gäller fräsning och vi har även uppgraderat vår kap, säger Petra Olsson.

  Hon tillträdde som vd i januari 2020 och har många års erfarenhet av aluminiumprofilbranschen och i synnerhet bearbetningsdelen.

  – Tidpunkten var ju inte den bästa med anledning av Corona och vi har verkligen genomgått ett stålbad under 2020. Men vi har också lärt oss något av det, effektiviserat och organiserat oss på ett nytt sätt vilket gjort oss starkare så nu ser jag jättepositivt på framtiden.

  Dels hoppas hon på nya kunder inom andra branscher än fordonsindustrin men hon ser också en potential att växa när det gäller komponenter till elbilar.

  – Vi hoppas på en ingång där eftersom många behöver byta ut delar till lättare material och där är aluminium ett bra alternativ eftersom det har lång hållbarhet. Vi samarbetar gärna med våra kunder och tar fram förslag till nya lösningar. Vi är snabba till resultat från idé till färdig komponent och vi är en liten, flexibel och resursstark organisation med hög personlig servicegrad vilket innebär korta kontaktvägar och god teknisk kapacitet.

  Hydal Aluminium Profiler var tidigare Hydro fram till 2014 när EU:s konkurrensmyndigheter beslutade att Hydro skulle sälja sina marknadsandelar och produktionsanläggningar i Norge och Sverige, detta för att ett joint venture mellan Hydro och Orkla skulle kunna verkställas.

  – Därför är vi nu, sedan 2014, Hydal Aluminium Profiler. Vi är certifierade enligt ISO 14001 och IATF 16949 som är den internationella standarden för krav på kvalitetsledningssystem inom fordonsindustrin. Vi arbetar även mot den tyska kvalitetsledningsstandarden VDA. Med det som bas skapar vi de nödvändiga förutsättningarna för att möta våra kunders krav på funktion, kvalitet, precision och ekonomi. Det är ett medvetet fokus på kvalitetssäkring och nollfelsprincipen ska genomsyra verksamheten.

  Som nya medlemmar i FKG hoppas Petra Olsson att kunna utöka sitt nätverk och hitta fler samarbetspartners inom fordonsbranschen.

  – Vi är många som jobbar mot bilindustrin och det är bra med ett bollplank. FKG driver viktiga frågor som till exempel betalningsvillkoren. Jag hoppas också kunna delta på FKG:s olika aktiviteter som workshops och seminarier.