Nyheter från FKG

 • 25 april, 2023
 • Hållbart – starkt i fokus för Talent Plastics

 • Plast och hållbarhet kan låta som två oförenliga entiteter. Men på Talent Plastics – nya som medlemmar i FKG – är det en målsättning att kunna leverera mer av den varan.
  – Det finns potentialer att få ner klimatavtrycket rejält i den här branschen, säger koncernchefen Mattias Hogane.

  De har en ganska bred palett av branscher som de jobbar mot på Talent Plastics. Automotive, livsmedel, medicinteknik, allmän industri med flera.
  – Man kan säga att fordonsindustri och allmän industri är jämnstora för oss, med ungefär 25 procent vardera av vår omsättning, säger Mattias Hogane.
  Koncernen har sitt säte i Karlstad men anläggningarna ligger i Bredaryd, Gislaved och Laxå, samt i Tallinn och Tartu i Estland.

  Mattias Hogane.

  I plastindustrins centrum
  Att Talent plastics har huvuddelen av sin verksamhet i Småland är naturligt, menar Mattias Hogane.
  – Gnosjöregionen är en slags centrum för svensk plastindustri, säger han.
  När det gäller leveranser till fordonsindustrin är det dock främst deras anläggning i Laxå som det handlar. Men även anläggningarna i Gislaved och Tallinn är IATF-certifierade och levererar till fordonsindustrin.*
  – Våra övriga sajter levererar också en del till automotive, men i mer indirekt form, säger han.
  Det fokus på att få ner klimatavtrycket som präglar mycket av vad som händer inom dagens fordonsindustri har haft påverkan även på plastindustrin. Talent Plastics, som bland annat tillverkar delar till stötfångare för ett av premiummärkena, har en stark drivkraft att få fram alternativa material med mindre fossil påverkan. Mattias Hogane nämner plast med träfibrer inblandat som ett exempel på hur det går att få ner koldioxidavtrycket på deras produkter.
  – Just det materialet blir även billigare än motsvarande oljebaserad plast, säger han.

  Mest fossil olja – än så länge
  Annars brukar det vara tvärtom, att det visserligen finns hållbara plaster som även lever upp till högt ställda funktionskrav, men att det än så länge blir alltför kostsamt för att kunna konkurrera. Bland annat är återanvänd frityrolja ett bra råmaterial, men den finns bara att uppbringa i små kvantiteter och är förhållandevis dyr.
  – Jag skulle säga att det fortfarande handlar till 99 procent om fossiloljebaserade plaster i den här industrin. Men det pågar en hel del utveckling och vår egen målsättning är att kraftigt öka vårt användandet av hållbara plaster.
  Hur går det för er just nu?
  – Bra, vi har även stärkt upp vår säljavdelning med utökade resurser. Men vi kom nyligen ur en ganska tuff period under och precis efter pandemin.
  Ni är nya som medlemmar i FKG, varför ville ni gå med?
  – Dels är det en förening man helt enkelt bör vara med i om man ska leverera till fordonsindustri, de har en expertis och en erfarenhet som vi ha nytta av. Dels är det så att även om vi har en bra omsättning, cirka 400 miljoner, så är vi en lättviktare gentemot de stora OEM:erna. Då är det bra att ha en organisation som FKG i ryggen.

  * Fotnot: IATF (International Automotive Task Force) är en standard för kvalitetsstyrning för organisationer verksamma inom fordonsindustrins distributionskedja.

  Fakta: Talent Plastics
  Företaget har 260 anställda och en omsättning på cirka 400 miljoner, varav 100 miljoner ör direkt kopplat till leveranser till fordonsindustrin. Huvudägare till bolagen är Ahlmarks-koncernen med säte i Karlstad, och som traditionellt hållit på med frakt på Vänern och ut i Europa.