Nyheter från FKG

 • 28 februari, 2020
 • Bilsalongen i Geneve inställd på grund av coronaviruset

 • Tidigare i dag skrev vi en artikel om bilsalongen i Geneve, GIMS. Nu har beskedet kommit att mässan är inställd på grund av coronaviruset (se pressmeddelandet här).


  På torsdag i nästa vecka startar en höjdpunkt för alla bilälskare. I alla falla alla av dem som har möjlighet – och vågar resa och vistas i folksamlingar trots coronaviruset – att ta sig till Geneve. Det handlar förstås om den 90:e Geneva International Motor Show (GIMS).

  Bilsalongen i Geneve är en riktig klassiker och en viktig mötesplats för fordonstillverkare och underleverantörer. Den gick första gången 1905, fyra år innan Bugatti hade kört sitt första skift i fabriken i Molsheim.

  I år lockar de bland annat med premiär för nya VW Golf, visning av Mercedes nystajlade E-klass och närkontakt med Aston Martins Vantage Roadster – en cab som inte bara är snabb som ett spjut – den kan även stoltsera med att taket går att fälla ner på sju sekunder.

  För oss svenskar är det extra intressant att Nevs lovat att dyka upp med ett exemplar av bilmärket Evergrande – resultatet av det omtalade samarbetet mellan dem och sportbilstillverkaren Koenigsegg.

  Mycket roligt för den intresserade, alltså. Men även om Geneve-salongen är en av de kanske mest renommerade personbilsmässorna känner de även här av att branschen genomgår en transformation.

  Ju mer datoriserade och elektriska bilarna har blivit och i takt med att begrepp som mobility dykt upp som en utmanare till det typiska privata bilägandet, har motorshowerna börjat få konkurrens om både utställare och besökare.

  – Många av OEM:erna börjar snegla mot elektronik- och datormässor i stället, exempelvis amerikanska Consumer Electronics Show i Las Vegas, säger Fredrik Sidahl, vd på FKG.

  Nåväl, förra året hade Genevesalongen 660 000 besökare. Visserligen ett tapp på 30 000 från året före, men ändå rätt respektingivande.

  Biljetten ligger på 16 schweizerfranc, ungefär 160 kronor.