Nyheter från FKG

 • 05 juli, 2024
 • Glad sommar önskar kansliet!

 • Hur summerar man en fullproppad och rolig vår? Det är svårt, men vi ska göra ett försök.

  Vi kan ju börja med veckans största nyhet – BELLABUS SLOG NO-CATCH-PETER I GOKART! Jajamän ni hörde rätt – FKGs sommaravslutning innebar förlust för chefen. Det var jämnt men det räckte inte hela vägen för herr Bryntesson – all lycka nästa gång! 😊😊😊😊😊😊

  Men för att mer heltäckande sammanfatta 2024s första del i några korta stycken:

  För det första så har 2/3 av jordens befolkning val i år och redan har det varit några dramatiska skiftningar som i exempelvis Frankrike. I skrivande stund är det heller inte klart om Ursula van der Leyen får fortsatt förtroende och med vilka grupper. Helt tydligt är att högerkanten är på frammarsch och att protektionismen är mer tydlig. Globaliseringen är på väg att minska. Därav tariffer på kinesiska fordon vilket vi inte vet vilka konsekvenser det får. Vi tillsammans med Clepa är emot denna utveckling och tror mer på konkurrens med teknik och produkter.

  Vi på FKG tycker att vi har lyft oss på den politiska arenan – vi är i kontakt med fler riksdagspolitiker/tjänstemän i diverse frågor. Vi har mycket input att ge vilket uppskattas. Denna del av arbetet är nödvändigt och något som ni som bolag förmodligen gärna avlastas ifrån? 😊 Sen att det tar lång tid att få till konkreta resultat är en annan sak, men det är viktigt att ni blir representerade i dessa sammanhang.

  Kommunikation med ledningsgrupper hos OEM har också fått ett lyft nu senaste halvåret. Vi har riktigt bra kontakt med Scania och AB Volvo på hög nivå medan Volvo Cars är klart svårare. Känslan är att de ibland inte vet själva vilka roller de har internt, men vad vet vi. Kanske kan relationen utvecklas i och med att Francesca Gamboni, som är Chief Supply Chain Officer, ska vara med och tala på SLD2024.

  På tal om SLD – ANMÄLAN ÄR NU UPPE OCH ÖPPEN SÅ IN OCH SÄKRA DIN PLATS NU! Vågar man gå så långt så att man kan säga att detta året kommer bli mer spännande än någonsin? Temat är Driving change: Redefining market dynamics, just pga allt som händer i världen. Vi kommer få höra många olika perspektiv på detta, allt ifrån Sverigebilden till hur man tänker i Kina. Icke att missa hörrni. Vi vill också att ni nominerar era favoriter (kanske er själva?) till årets Stora Leverantörspris, vilket ni gör genom att vända detta mailet 😊

  Och vi vill ju tro att vi kan våra events, och vad ni vill ha, vid detta laget – Strategiseminariet i april blev en succé med över 100 anmälda. Känns som att vi har hamnat rätt med konceptet. Vi gjorde seminariet tillsammans med Scania som också var väldigt nöjda med upplägget och de ser gärna en fortsättning under 2025…

  Vi har också tagit klivet in i Clepa och är mer aktiva. Det är tydligt att många beslut på EU nivå berör oss leverantörer i Sverige. Under 2024 och 2025 är Peter ordförande för alla nationella organisationer i Clepa vilket är en fjäder i hatten och betyder mycker information och många kontaktvägar. Dvs. bra för er.

  Tyvärr avslutar vi första halvåret 2024 med en större konkurs för IAC, men här är inte sista ordet sagt. Vi får se var vi landar med detta men det är väldigt många berörda. Har ni frågor om detta så ring. Vi vet mer än vad som står i pressen.

  Vi vill också passa på att säga att vi tar till oss all den feedback vi får av er, bl.a. den om att vi behöver bli mer breda. Ibland är det svårt att veta hur saker och ting ska göras för att det ska vara aktuellt för alla någonstans någon gång, och vi kommer till hösten ta in experthjälp för att kunna bli bättre. Men som sagt – känn er alltid fria att komma med konkreta förslag på vad ni vill att vi ska göra. Det är vi väldigt tacksamma för.

  Och med det så stänger vi av datorn, drar av strumporna och TAR PÅ FLIPFLOPSEN! Ha världens bästa semester hörrni och tusen tack för denna vår. Ni gör ett sånt j*kla bra jobb! Nivån på leverantörerna i detta land är enligt oss svårslagen och vi är så stolta och ärade över att få jobba i en bransch som utgörs av er.

  Nu vilar vi lite innan hösten. Ta hand om er!

  Varma hälsningar

  Bella, Peter & Lina