Nyheter från FKG

 • 28 september, 2020
 • Fyra frågor till Stefan Tilk, vd för NEVS

 • Fordonsindustrin skiftar över till hållbara mobilitets- och transportlösningar. Fordonet är bara en del i systemet. På Stora Leverantörsdagen kommer Stefan Tilk, vd Nevs,att tala om företagets roll i det nya ekosystemet, mobilitet.

  Hur stor del är samhällsplanering av er strategi?

  – Det är en viktig del. Framtiden handlar inte bara om att kunna erbjuda fordon utan lika mycket om att erbjuda smarta och enkla transportlösningar. Bakgrunden är de ökade problemen med miljöutsläpp, trängsel, köer med mera. Plus att ny teknik gör det möjligt. Vi ser det som ett ekosystem där fordonen, mobilitetslösningarna samt staden och samhället är tre komponenter som arbetar ihop.

  Vilket är ert viktigaste nu pågående projekt?

  – Vi arbetar med ett antal utvecklingsprojekt. Ett av dem är PONS/Sango. Ett självkörande, elektriskt fordon anpassat för delade transporter i urbana miljöer. Här spelar just mobilitetslösningar en viktig roll. Vi är också med och utvecklar vår ägare Evergrandes första nya bilmodeller som ska lanseras i Kina nästa år.

  Tillverkar ni bilar för tillfället?

  – I dagsläget har vi ingen serieproduktion, vi producerar endast små volymer för de olika utvecklingsprojekt som pågår.

  Vad händer med samarbetet med Koenigsegg?

  – Det rullar på. Vi utför tester på system och komponenter. Tanken är också att vi ska producera en del av komponenterna till deras nya bil Gemera i Trollhättan.