Nyheter från FKG

 • 01 april, 2020
 • Från tändsystem till … coronatest?

 • Nöden är uppfinningarnas moder. Det har bland andra en av världens största leverantörer till fordonsindustrin tagit fasta på: Bosch. När många av deras vanlig kunder nu ligger lågt satsar företaget på … ja, du hörde rätt … covid-19-test!

  Bosch har varit med länge. Att säga att deras verksamhet är rätt starkt förknippad med automotive-branschen är väl inte direkt en överdrift, även om de har torktumlare, borrmaskiner och en del andra strängar på sin lyra. Och faktiskt även sjukvårdsutrustning, även om det är mindre känt.

  I dagarna har företaget alltså börjat lansera en ny produkt. Och när de nu ska börja tillverka coronatest blir det inte vilket fjuttigt analysinstrument som helst. Bosch spänner bågen och ska – enligt dem själva – göra ett av marknadens allra kvickaste.

  – Vi vill att vårt snabba covid-19-test ska spela stor roll i att bromsa corona-epidemin, säger koncernchefen Volkmar Denner.

  På bara sex veckor har utvecklat sin produkt som på två och en halv timme kan diagnosticera om folk är smittade. En del av snabbheten beror på att testet inte behöver skickas iväg på analys – resultatet presenteras istället direkt på plats.

  Enligt Bosch handlar det om det första automatiserade molekylära diagnostestet på marknaden. Och om någon tycker att användningsområdet verkar lite smalt för att produkten ska kunna överleva på längre sikt – det vill säga bortom coronasmittans horisont – inga större problem enligt Bosch. Testet klara även att diagnosticera nio andra lungsjukdomar.

  Fotnot: Testet är utvecklat i samarbete mellan Bosch Healthcare Solutions och nordirländska medicinföretaget Randox Laboratories.

  Fakta: Bosch

  Företaget grundades 1886 av tyske ingenjören Robert Bosch. Koncernen har i dag cirka 403 000 anställda och omsätter runt 708 miljarder Euro. Bosch har sitt huvudkontor i den lilla staden Gerlingen med cirka 20 000 invånare, cirka 15 kilometers bilfärd väster om Stuttgart.